A legnagyobb ismert triceratopszcsontváz 6,65 millió euróért kelt el egy párizsi árverésen.

A Big John becenevű őshüllő 66 millió éve élt Laramidia szigetkontinensen, amely valaha Alaszkától húzódott Mexikóig. Megkövült maradványait 2014-ben fedezte fel Dél-Dakotában Walter W. Stein Bill geológus. A fosszíliák restaurálását az olaszországi Triesztben végezték.

"Egy amerikai gyűjtő vásárolta meg, akit nagyon felvillanyoz az a gondolat, hogy képes volt megszerezni egy ilyen maradványt személyes használatra" - közölte Djuan Rives, az új tulajdonos képviselője.

A kréta-tercier kihalási esemény előtt élő utolsó dinoszaurusznemek egyikéhez tartozó növényevő, az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz egy kisebb riválissal folytatott küzdelem közben pusztulhatott el koponyasérüléséből ítélve.

A triceratopsz ("háromszarvú arc") csontvázának 60 százalékát, mintegy 200 csontját találták meg. A nyolcméter hosszú állat koponyája 2,62 méter hosszú - csaknem egyharmada a teljes testhossznak -, és két méter széles. A Drouot aukciósház szakemberei előzetesen úgy becsülték, hogy 1,2-1,5 millió euróért kelhet el Big John.

Big John csontvázaForrás: NurPhoto

Az 5,5 millió eurós leütési ár - amelyhez még hozzájönnek az adók és jutalékok - európai rekord - közölte Alexandre Giquello, az aukciósház illetékese, aki szerint a dinoszauruszcsontvázak piaca egyre nő.

Tavaly októberben Párizsban valamivel több mint 3 millió euróért, a becsült ár duplájáért kelt el az egyik legrégibb dinócsontváz, a rettegett Tyrannosaurus rex ősapjának tartott alloszaurusz egy 150 millió éves példánya. Nem sokkal korábban New Yorkban minden korábbit messze felülmúló összeget, 31,8 millió dollárt fizettek egy 67 millió éves T-rex-csontvázért.

(MTI/Reuters/AFP)