Ezek a gömbölyded, de áramvonalas vízimadarak képesek saját testhosszuk kétszeresére is nagy ívben kilőni az ürüléküket.

A kutatók nemrég kiszámolták, mekkora erőt fejt ki a bélsár kilövéséhez az apró végbelük, és azt, hogy milyen messzire tud repülni a kaki.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt a tudósok azt vizsgálták, hogy mekkora nyomás szükséges ahhoz, hogy a kantáros és az Adélie-pingvinek többnyire vízszintes irányban ürítsék ki a végbelüket, amit a pingvinek leggyakoribb ürítési irányaként azonosítottak.

Humboldt-pingvin (Spheniscus humboldti)Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Kahnert

Egy új tanulmányban egy másik kutatócsoport a Humboldt-pingvinek (Spheniscus humboldti) székletének másfajta röppályáját elemezte, amelyek gyakran lefelé ívelő ívben kakilnak a magasabban fekvő fészkükről.

A kutatók meglepődtek az eredményen. Kiderült, hogy a pingvinek végbele akár 28,2 kilopascal nyomással is képes eltávolítani az ürüléket, ami nagy teljesítmény ilyen kis termetű állatoktól. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy e madarak 8 km/óra sebességgel indítva mintegy 130 centiméterre lövik ki a székletüket.