A cukorbetegség a szexuális életre is hatással van

pár
Vágólapra másolva!
A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám olykor vannak figyelemfelhívó tünetek, melyek jelezhetik a bajt. Ezek a panaszok az élet különböző területein megmutatkozhatnak, és előfordulhat, hogy szexuális téren következnek be negatív változások. Dr. Ferenczy Pétertől, a Cukorbetegközpont diabetológusától megtudhatjuk, vajon milyen problémák fordulhatnak elő ilyenkor.
Vágólapra másolva!


Nagy baj, jelentéktelen tünetek

A 2-es típusú cukorbetegség napjaink egyik népbetegsége, mely számos veszélyes szövődményt okozhat. Sajnos amíg nem generál nagy, visszafordíthatatlan károkat, addig gyakran nem, vagy csak igen jelentéktelen tüneteket produkál, így sokáig rejtve marad. Márpedig, ha nincs diagnózis, nincs kezelés sem, mellyel normál tartományban lehetne tartani a vércukor mennyiségét, és ezáltal elkerülhetővé tenni a szövődmények fellépését.
Éppen ezért van szükség a diabetes szempontjából veszélyeztetett személyek körében rendszeres szűrésekre (lehetőleg évente egyszer), mellyel még idejében fel lehetne fedezni a kóros állapotot. A veszélyeztetett csoport tagjai a következők: magas BMI-vel rendelkezők (30 kg/m2 felett), 50 év felettiek, akiknek volt terhességi cukorbetegségük, magasvérnyomás-betegségben, szenvedők, akiknek családjában előfordult már, illetve azok, akik mozgásszegény életmódot folytatnak.

Természetesen, ha valaki tüneteket tapasztal (fáradtság, fokozott szomjúság/vizelési inger, gyakori fertőzések, nehezen gyógyuló sebek) mielőbb menjen el vércukor mérésre és szükség esetén egy vércukor-terheléses tesztre (OGTT)!

Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink/a-cukorbetegseg-a-szexualis-eletre-is-hatassal-van

A szexuális életre is rányomhatja a bélyegét

A cukorbetegség a szexuális életben is megmutatkozhat. Ennek oka egyrészt az állapot okozta fáradékonyság és az ebből következő libidóhiány. Emellett a magas vércukorszint miatt az érintett nő visszatérő hüvelyfertőzésektől szenvedhet, mivel olyan környezetet teremt a nyálkahártyában, mely igencsak kedvez a kórokozóknak.

Elsősorban gombás fertőzések fordulnak elő ilyenkor, ám nem ritka a bakteriális sem. Természetesen a fertőzést kezelni kell, de ha nincs rendezve a szénhidrát anyagcsere, úgy a probléma nagy eséllyel ismételten előjön.


Dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy nem csak a nőknél, hanem a férfiaknál is hatással lehet az együttlétekre a diabetes.
"A tartósan magas vércukorszint a férfiaknál ugyanolyan problémákat okozhat, mint a nőknél, kiegészülve a merevedési zavarokkal is. Cukorbeteg férfiaknál ugyanis jóval gyakrabban és fiatalabb életkorban lépnek fel erekciós problémák. Felmérések szerint a diabéteszes férfiak 60 %-ánál megfigyelhető a panasz. Ennek oka, hogy a cukorbetegség miatt a hímvesszőben futó erek és idegek károsodnak, így nem jön létre merevedés"- mondja a diabetológus.
A progresszió szerencsére megállítható, amennyiben a vércukor értékek normalizálásra kerülnek (akár gyógyszeres/inzulinos terápiát is segítségül hívva). Az eredményhez szükség van megfelelő életmód betartására is, ami nem csak az értékek csökkentéséhez járul hozzá, de a beteg közérzetén is javít, ami hatással van a szexuális funkciókra is.

Mi szükséges a szexuális élet javításához?

• Megfelelő vércukorszint
• Súlyfelesleg leadása
• Rendszeres testmozgás
• Személyre szabott diéta
• D-vitamin pótlás (D-vitamin hiány gyakori a cukorbetegeknél)
• Szükség esetén pszichoterápia

(Forrás: Cukorbetegközpont: www.cukorbetegkozpont.hu)