Nagyon ritka, 500 éves, díszes angol imatekercset elemeztek brit kutatók. A különleges lelet bemutatja a reformáció előtti katolikus hitvilágot.

Az egy méter hosszú, latin és angol szövegekkel és rajzokkal ellátott tekercs feltehetően egy tehetősebb zarándoké lehetett, mielőtt az 1970-es években egy magángyűjtő megszerezte. Most először került szakemberek kezébe.

"Igazán szokatlan, hogy ilyen különleges tekercs több mint 500 éven át fennmarad" - mondta Gail Turner művészettörténész, aki kedden a British Archaeological Association című tudományos lapban mutatta be vizsgálatai eredményét.

Az imatekercs részleteForrás: Gail Turner/Journal of the British Archaeological Association

A reformáció során az ilyen tekercseket, amelyek tulajdonosuk számára nagy inspirációt jelentettek az ima során, elkobozták. A szakértők szerint csak alig néhány tucat létezhet belőlük a világon.

A vizsgálat során elemezték a tekercsen a használatból eredő nyomokat. Ezek alapján látható, hogy egykori tulajdonosa rendszeresen megcsókolta vagy megérintette a tekercset, ami megszokott dolog az ilyen tárgyaknál. A tekercs két összevarrt pergamenből áll.

Az ereklye információt szolgáltat arról, milyen rituálékat végeztek a 16. században a kelet-angliai Norfolk grófságban lévő, időközben lerombolt Bromholm kolostor híres keresztfájánál. Messziről vándoroltak ide a zarándokok, mivel a feszület állítólag tartalmazza annak a keresztnek egy darabját, melyre Jézust felfeszítették.