Ritka Grévy-zebra született a szingapúri állatkertben. A kis Izara szeptember 30-i születése nagy sikere a veszélyeztetett faj megmentésére tett erőfeszítéseknek.

A szülőket, a Desta nevű csődört és a Kolle nevű kancát 2020 júniusában helyezték a Kansas államban lévő Tanganyika Vadvédelmi Park speciális programja keretében az Egyesült Államokból a délkelet-ázsiai városállam állatkertjébe.

Minden születés ünnep. Ez az egészséges, aktív csikó ráadásul hozzájárul az emberi védelem alatt élő állatok populációjához" - mondta Luis Carlos Neves, az állatkertet üzemeltető Mandai állatvédő szervezet munkatársa.

Forrás: AFP/Bertrand Guay

Ma kevesebb mint 2000 Grévy-zebra él vadon és további mintegy 400 példány emberi védelem alatt - idézte a szakértőt a Straits Times című lap kedden.

A Grévy-zebra a legnagyobb faj a ma élő zebrák között, elsősorban Etiópiában és Kenyában honos. A vadon élő populáció mérete azonban az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent. Ennek oka elsősorban a természetes életterük csökkenése és a vadászat.

A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vöröslistáján a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

 (MTI/dpa)