Gyakori légúti fertőzések, elhúzódó náthás tünetek, tartós orrdugulás esetén nem érdemes otthoni praktikákkal kísérletezni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus elmondta, hogy a háttérben orrolip is állhat, amitől csak célzott kezeléssel szabadulhatunk meg.


Miért alakul ki orrpolip?

Az orrpolip kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Egyfelől a megjelenése gyakran mutat családi halmozódást, ezért elképzelhető, hogy pusztán ez okból is érintettek lehetünk. Másrészt bizonyos mértékig mi magunk is befolyásolni tudjuk, hogy lesz-e orrpolipunk életünk során. Megjelenéséhez ugyanis kedvező feltételeket teremt a tartósan gyulladt orrnyálkahártya. Ez előfordulhat akkor, ha például nem kezeltetjük megfelelően a légúti allergiás tüneteket, de a dohányfüst belélegzése is irritációt okoz, illetve fontos az ezen a területen jelentkező bakteriális vagy gombás fertőzések mielőbbi kezelése is.

Honnan ismerhetem fel, ha orrpolipom van?

Az orrpolipok az orrnyálkahártya jóindulatú, gyakran könnycseppre, szőlőszemre, vagy polipra hasonlító túlburjánzásai. Előfordulhatnak az orrüregben és az orrmelléküregekben is. A polipok mérete változhat, növekedhetnek, így egyre több helyet foglalnak el, aminek következtében orrnyálkahártya duzzanat, gátolt orrlégzés, horkolás, orrfolyás, orrhangú beszéd, egyes betegeknél akár fejfájás is jelentkezik

Sok beteg ilyenkor még nem vesz tudomást az orrpolip létezéséről, ám mivel az orrpolipok akadályozzák a melléküregek szellőzését és könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait is, így a termelődő nyák azokból nem tud kiürülni, előbb-utóbb elfertőződik, visszatérő náthás panaszok, krónikus arcüreggyulladás jelentkezhet.

Mivel az orrpolipok akadályozzák a melléküregek szellőzését és könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait is, így a termelődő nyák azokból nem tud kiürülni, előbb-utóbb elfertőződik, visszatérő náthás panaszok, krónikus arcüreggyulladás jelentkezhet.Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/orrpolip-ezert-fontos-kezeltetni

Az orrpolip kezelése

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás során pontosan meg lehet határozni a polip elhelyezkedését és méretét. Nem minden esetben kerül sor műtétre, olykor orrspray-ben vagy szájon át adott kortikoszteroidokkal a polipok mérete csökkenthető, esetleg meg is szüntethetők. Ha erre nincs mód, akkor helyi érzéstelenítésben vagy altatásban, endoszkópos műtét során távolítják el az orrpolipot.

Fontos az orrpolipot kiváltó okot is kezelni, ellenkező esetben számítani lehet a kiújulására. Ezért a kivizsgálás során ki kell térni például egy fennálló reflux, vagy légúti allergia kezelésére is.

(Forrás: Fül-orr-gége Központ
www.fulorrgegekozpont.hu)