Nem Földön kívüli eredetű volt az a rejtélyes jel, amit még tavaly észleltek a kutatók az idegenekre vadászó Breakthrough Listen program keretében - írja a Live Science tudományos portál cikke.

A furcsa rádióhullámokat még 2020-ban fogták, és akkor azt hitték, földönkívüli civilizációtól származnak: egy sor olyan jellemzőjük volt, amik alapján egy technológiailag fejlett faj küldhette volna őket. A jel a BLC1 katalógusjelet kapta.

A feltételezett forrás a Naphoz legközelebbi vörös törpecsillag, a mindössze 4 fényévre található Proxima Centauri környéke volt.

A kutatók később újra elemezték az ausztrál Parkes Teleszkóp felfedezését, és kijózanító eredményre jutottak: a BLC1 valójában földi eredetű rádióinterferencia lehetett.

Forrás: NRAO/S. Dagnello

A csalódást keltő eredmény ellenére a megfigyelés segítheti a kutatómunkát, mivel a szakértők ez alapján olyan algoritmust tudnak kifejleszteni, ami hatékonyabban megkülönbözteti a hamis és a valódi Földön kívüli eredetű technoszignatúrákat (olyan jeleket, amik egy fejlett civilizációtól származnak).

A Breakthrough Listen folytatja a Proxima Centauri tanulmányozását.