Miért billentik fejüket oldalra a kutyák? Itt a válasz

Vágólapra másolva!
A kutyák fejbillentésének okát korábban még nem vizsgálták. Az Animal Cognition folyóiratban megjelent új kutatás szerint azok a kutyák, melyek képesek megtanulni játékaik nevét, oldalra billentik a fejüket, amikor meghallják, hogy a gazda valamelyik játékot kéri. Hogy melyik oldalra döntik, konzisztensnek tűnik a különböző alkalmak során. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a közösségi média révén élőben közvetített kísérletsorozat, a Genius Dog Challenge során gyűjtöttek adatokat erről a viselkedésről, és egy korábbi, fent említett tehetség feltárását célzó vizsgálat során igazolódott néhány kutyáról, hogy számos játék nevét képes megtanulni. Hogy kapcsolódik ehhez a fejbiccentés?
Vágólapra másolva!

Számos állat, köztük az ember is aszimmetriát mutat abban, ahogy mozog vagy érzékszervein keresztül érzékeli a környezetet.

Például egy hangjel vagy kép feldolgozása során előnyben részesíthetjük egyik vagy másik fület vagy szemet a másikkal szemben. A kutyáknál ezek az aszimmetriák olyan viselkedésekben nyilvánulnak meg, mint a farokcsóválás, az orrlyukak használata szimatolás közben, vagy akár valamelyik mancs preferenciája, amikor megpróbálnak megragadni valamit, ami nem elérhető. A lateralizáció az agyműködésben is jelen van.

„A fej billentése egy újabb aszimmetrikus mozgás a kutyáknál, de eddig ezt soha nem vizsgálták. Megfigyeltük ennek a viselkedésnek a gyakoriságát és irányát egy konkrét emberi verbális vokalizációra adott válaszként: amikor a gazdi megkéri a kutyát egy játék nevének kimondásával, hogy hozza azt oda.

– magyarázza Dr. Sommese Andrea, a tanulmány vezető kutatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Családi Kutya Programjának munkatársa.

A kutatók egy korábbi vizsgálat során gyűjtött videókat elemezték, mely tanulmány igazolta, hogy nem minden kutya képes megtanulni játékai nevét 3 hónapos intenzív tréning után sem. A tesztet meglehetősen könnyű volt végrehajtani: a játékokat az egyik helyiségbe helyezték, míg a gazda és a kísérletvezető egy másik helyiségben tartózkodott. Minden próba során a gazda egy adott játékot kért a kutyától a játék nevének kimondásával.

A tipikus kutyák 2 játék nevét sem tudták megtanulni, míg néhány kutya látható erőfeszítés nélkül több nevet is megtanult.

Ezért megkapták a Tehetséges Szótanuló Kutya címet.

„Kettő, több hónapon keresztül végzett vizsgálat során figyeltük meg a két kutyacsoportot: 33 tipikus kutyát és 7 Tehetséges Szótanuló Kutyát" – folytatja Dr. Sommese.

Jelen vizsgálathoz a kutatócsoport rögzítette a fejbillentések meglétét (vagy hiányát), miközben a gazda épp valamelyik játékot kérte, és elemezte a billentés oldalát is.

A tehetséges kutyák nagyon gyakran billentették a fejüket, amikor meghallották a gazdi kérését valamelyik játékra vonatkozóan, míg a tipikus kutyák ritkán tették ezt.

Ezért döntöttek úgy a kutatók, hogy két további hasonló kísérlet során, több játék bevonásával, csak a tehetséges kutyák fejbillentését figyelik meg.

A kutatók azt találták, hogy a 24 hónapon át tartó kísérletsorozat során minden egyednél állandó volt az az oldal, amely felé a kutyák döntötték a fejüket.

„Úgy tűnik, hogy kapcsolat van a megnevezett játék sikeres kiválasztása, valamint a játék neve hallatára történő fejbillentés gyakorisága között.

– magyarázza Shany Dror, a tanulmány társszerzője.

Forrás: Pixabay

„Fontos megjegyezni, hogy ez a tanulmány a fejbillentést csak egy nagyon specifikus kutya-gazda kommunikációs interakció során vizsgálta: amikor a tulajdonos arra kéri a kutyát, hogy hozzon oda egy megnevezett játékot. Ne gondoljuk tehát, hogy csak a Tehetséges Szótanuló Kutyák billentik a fejüket más, a fentitől eltérő, ebben a kutatásban nem vizsgált helyzetben is" – teszi hozzá Temesi Andrea, a projektben dolgozó másik kutató.