Fajtiszta kölyökvadmacskát mentett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Budakeszi Vadaspark - tájékoztatta a vadaspark pénteken az MTI-t.

Hangosan nyávogott az anyjától elkóborolt kölyök, erre figyeltek fel

Mint írják, a vadmacskakölyköt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) területén találták. A legyengült állatot - befogását követően - a természetvédelem munkatársai a vadmacska-fajmegőrzési programban együttműködő partnerükhöz, a Budakeszi Vadasparkba szállították, ahol megkapta a szükséges állatorvosi kezeléseket és azóta probléma nélkül cseperedik. Az időközben elvégzett genetikai vizsgálat alapján bebizonyosodott: a kis kandúr fajtiszta vadmacska.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai bukkantak rá az elkóborolt vadmacskakölyökreForrás: Vadmacska Fajmegőrzés/Budakeszi Vadaspark/Burányi Virág


A kölyök vadmacskára a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén találtak rá a DINPI munkatársai.

Az állat hangosan nyávogva, egyedül kóborolt az erdőben,

ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól.A kimerült, rossz állapotban lévő, akkor mindössze háromhetes kandúrt a DINPI természetvédelmi őre a Budakeszi Vadasparkba vitte.

Fokozottan védett fajnak számít ez a ritka, őshonos hazai faj

Mivel a vadmacska fajtisztaságát - többek között a fajra legnagyobb veszélyt jelentő hibridizáció, vagyis a vad- és a házimacska keveredése miatt - csak a külső jegyek alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, genetikai vizsgálatra volt szükség annak érdekében, hogy kiderüljön a fellelt állat fajazonossága. A viselkedésében, külsejében határozott vadmacska-jegyeket mutató állatról

a genetikai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy tisztavérű vadmacska

- áll a közleményben.
Mint írják, a Vadasparkban jelenleg elkülönített helyen, minimális humánkontakttal élő egyed további sorsáról - maradásáról vagy a természetbe való visszavezetéséről - a későbbiekben szakmai bizottság dönt, figyelembe véve a vadmacska-fajmegőrzési program céljait is.

A genetikai vizsgálatok bebizonyították, hogy az apró kandúr fajtiszta vadmacskaForrás: Budakeszi Vadaspark/Burányi Virág

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik. Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, a Gödöllői-dombságban, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dráva mentén,

valamint az Alföld néhány ártéri erdejében találhatók meg egyedei.

A faj egyedei az utóbbi években a Börzsöny mellett felbukkantak a Budai-hegység erdeiben is.

Az európai vadmacska rejtőzködő életmódot folytat, és az erdőségek lakójaForrás: Wikimedia Commons/Aconcagua

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében, 2021 márciusában indult Vadmacska Fajmegőrzési Program célja a főváros közelében, a Pilisben, a Budai-hegyekben és Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés - áll a közleményben.

(Forrás: MTI)