Kopaszodó fekte lyukak bizonyítják Einstein általános relativitáselméletét

fekete lyuk
Egy fekete lyuk szimulációjának egy vizualizációja, ami zöld színnel mutatja a szétváló és a plazma zsebekkel (a középen lévő zöld körök) újraegyesülő a mágneses erővonalait.
Vágólapra másolva!
Egy új fizikai áttörés megmutatja, hogy Einstein általános relativitáselmélete tartja magát továbbra is, még a kopaszodó fekete lyukakat illetően is.
Vágólapra másolva!

A fekete lyukak a téridő azon régiói, ahol a gravitáció vonzása olyan erős, hogy semmi, még a fény sem menekülhet, a fekete lyuk berántja és megeszi. Einstein ált. relativitáselmélete előre jelezte a fekete lyukak létezését és azt, hogy nem számít, hogy egy ilyen objektum mit eszik, a fekete lyukakat csak tömegük, perdületük és elektromos töltésük jellemzi. Az asztrofizikusok „nincs haj" tételként utalnak rá.

De van egy hosszantartó gond ezzel a tétellel: a mágneses mező. Ahhoz, hogy a nincs haj tétel érvényben maradjon, az tápláléknak nem kellene megváltoztatnia egy fekete lyuk elsődleges jellemzőit. De míg a fekete lyukak születhetnek erős mágneses mezőkkel, a mágneses mezők hízlalhatják is őket azzal, hogy bizonyos anyagokat megesznek és a plazma felhők fenntarthatják ezeket a mágneses mezőket a fekete lyuk körül.

A fizikusok vizsgálták ezeket problémákat, szzuperszámítógéppel szimuláltak egy plazmával körbevett fekete lyukat. Ebben a tanulmányban azt találták, hogy még amikor a fekete lyukaknak fenntartott mágneses mezei vannak, a nincs haj tétel, és Einstein elmélete továbbra is igaz.

„A nincs haj sejtés az általános relativitáselmélet sarokköve. Ha egy fekete lyuknak hosszantartó mágneses mezeje van, akkor a nincs haj sejtés sérül. Szerencsére a plazma fizikától jött egy megoldás, ami megmentette nincs haj sejtést."

– mondja Bart Rippeda a new yorki Flatiron Institute's Center for Computational Astrophysics (CCA) és a Princeton Egyetem kutatója.

Egy fekete lyuk szimulációjának egy vizualizációja, ami zöld színnel mutatja a szétváló és a plazma zsebekkel (a középen lévő zöld körök) újraegyesülő a mágneses erővonalait. Forrás: https://www.space.com/black-hole-balding-einstein-general-relativity?utm_source=notification

Szimulációikban a kutatók azt találták, hogy a fekete lyukak körüli mágneses mezők alakulhatnak ki. Szimulációikban megmutatták, hogy a fekete lyuk körüli mágneses erővonalak gyorsan szétválnak és újraegyesülnek. Ez a jelenség a mágneses mező által energetizált plazma zsebeket hoz létre, amik felbugyognak és vagy kilövődnek az űrbe, vagy felfalja őket a fekete lyuk.

„A teoristák nem gondolnak erre, mert általában vákuumba teszik a fekete lyukaikat. De a valós életben, gyakran van plazma, és a plazma képes fenntartani és behozni a mágneses mezőket. És ennek illenie kell a nincs haj sejtéshez."- mondja Rippeda.

Azonban mi igazán megmentette a nincs haj tételt az, hogy a tudósok azt találták, hogy ez a folyamat meglehetősen gyorsan kimeríti a mágneses mezőt míg az teljesen el nem tűnik.

(Forrás: space.com)