Egy új kutatás szerint a célok kitűzése segíthet koncentrálni és eredményesebben végezni a feladatokat, ám a visszajelzések fogadása sokkal hatékonyabbá tehet minket. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, életének során mindenki elvesztette néhányszor a motivációját egy olyan projekt iránt, amelyre kezdetben nagyon vágyott. Az új tanulmány azonban néhány támpontot kínál ahhoz, hogy miként tudunk könnyebben motiváltak maradni.

A visszacsatolás azonban még erősebb hatást eredményezhet

A Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance tudományos folyóiratban publikált tanulmány eredményei szerint az egyéni célok elérésével együtt járó visszajelzések nagyon sokat segíthetnek abban, hogy koncentráltak és feladatorientáltak maradjunk. Mindezek pedig támogathatják a munkaadóknak abban, hogy az alkalmazottjaik boldogabbak és produktívabbak maradjanak.

Ezért fontosak a visszajelzésekForrás: pexels.com

A figyelem fenntartása köztudottan nehéz feladat: minél tovább végez az egyén egy feladatot, annál rosszabb lesz a teljesítménye – mondta Matthew Robison, a Texasi Egyetem arlingtoni pszichológiai adjunktusa és a tanulmány első szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Ha arra akarjuk ösztönözni az embereket, hogy tovább összpontosítsanak egy feladatra, legyen az tanulással vagy munkával kapcsolatos, akkor a teljesítményükről való visszajelzés nagyon erős motivációt jelenthet.

Hozzátette: a több célt tartalmazó ütemterv hatékony módja lehet annak, hogy hosszabb időn keresztül részt vehessünk a feladatokban. Az új kutatás szerint a visszacsatolás azonban még erősebb hatást eredményezhet.

A visszacsatolás segített fenntartani a figyelmet

A vizsgálat négy kísérleti körből állt, amelyek során a résztvevőket egy egyszerű, harminc perces feladat elvégzésére kérték fel. A kutatók eközben nyomon követték, hogy mennyire tudták a résztvevők fenntartani a figyelmüket az adott feladat kapcsán, miközben használták a célmeghatározás, a visszacsatolás és az ösztönző manipulációk eszközeit. Minden kísérlet után arra kérték a résztvevőket, hogy mondják el, mennyire voltak motiváltak és éberek a feladatok során, és hogy a figyelmük állandósult, „elvándorolt" vagy „hiányzott".

Nehéz fenntartani az optimális teljesítménytForrás: pexels.com

Az eredmények azt mutatták, hogy a konkrét cél szem előtt tartása javította a résztvevők azon képességét, hogy fenntartsák figyelmüket az idő múlásával, de nem befolyásolta a feladattal kapcsolatos elkötelezettségüket. Visszacsatolás esetén az önkéntesek azonban képesek voltak jobban és hosszabb ideig fenntartani a figyelmüket, miközben nagyobb motivációt éreztek a feladat elvégzésével kapcsolatban.
Még olyan körülmények között is nehéz fenntartani az optimális teljesítményt, amikor az emberek motiváltnak és elkötelezettnek érzik magukat, különösen, ha az adott feladat odafigyelést igényel – magyarázta Robison.

Miért fontosak tehát ezek az eredmények? Érdemes szem előtt tartani, hogy kognitív korlátaink vannak, amelyekkel kénytelenek vagyunk együtt élni és ez különösen fontos az olyan munkahelyeken, ahol állandó odafigyelésre van szükség, mint például a vízimentők vagy a légiirányítók esetében. A szakemberek szerint tisztában kell lennünk a figyelem fenntartásával járó nehézségekkel is.