Klímacsúcs: 105 ország azt ígéri, hogy 30 %-kal csökkenti a metánkibocsátást

klímaváltozás, üvegházgázok
Nullára kell csökkenteni az üvegházgázok kibocsátását.
Vágólapra másolva!
Több, mint 100 ország beleértve az Egyesült Államokat, Japánt, és Kanadát azt ígérte, hogy szignifikánsan csökkenti a metánkibocsátást, ami egy rövidéletű, de erőteljes üvegházgáz.
Vágólapra másolva!

A The Global Methane Pledge (Globális Metán Kötelezettségvállalás) tegnap bejelentette a Glasgowban zajló klímacsúcs találkozón, hogy kötelezettséget vállal arra, hogy az aláíró felek 30 %-kal csökkentik a teljes metánkibocsátásukat 2030-ra, 2020-hoz képest. Az Egyesült Államok kormánya publikált egy részletes tervezetet is, hogy szándékozik elérni ezt a célt. Az új kezdeményezés hangsúlyozza az olaj- és gázkutakból, csővezetékekből és más fosszilis üzemanyag infrastruktúrából való metánszivárgás megoldásával való csökkentést. Jelentős mennyiségű metán jön más forrásokból is, mint például a haszonállat farmokból és a hulladéklerakó helyszínekben történő hulladék bomlásából.

Míg a nemzetközi klímacsúcs találkozók általában főleg a szén-dioxid kibocsátásra fókuszálnak, ami az iparosodástól kezdődő 1.1 Celsius-fokos globális felmelegedés domináns gerjesztője, a mai napig metán felelős a globális felmelegedés körülbelül 30%-áért és a gáz atmoszferikus koncentrációja 2007 óta emelkedik aggodalmat váltva ki a tudósokból.

„Csökkenteni a metánkibocsátást az egyik leghatékonyabb dolog, amit tehetünk, hogy csökkentsük a rövidtávú globális felmelegedést és tartsuk az 1.5 Celsius-fokot." - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, utalva a párizsi klímaegyezmény legkeményebb céljára.

Az önkéntes kötelezettségvállalást támogatja a világ 15 legnagyobb metánkibocsátója, beleértve az Európai Uniót, Indonéziát és Irakot. Összesen 105 ország írta alá és John Kerry, az Egyesült Államok elnökének különleges követe azt mondta, azt várja, hogy ez a szám növekedni fog. Azonban van néhány jelentős hiányzó. Kína, India és Oroszország nem tett ígéretet a metánkibocsátás csökkentésére,

az utóbbi a szivárgó fosszilis tüzelőanyag infrastruktúráról hírhedt. Szintén nem csatlakozott a metán csökkentéshez Ausztrália, ahol a szénbányákból származó jelentős metánt azonosítottak.

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau bejelentette, hogy országa 75 %-kal csökkenti a jókora olaj- és gáziparából származó metánkibocsátást 2030-ra. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint ilyen gyorsan kell csökkenteni a metánt, hogy a világ elérje a nettó zéró kibocsátást a század közepére.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, aki az Európai Unióval együtt dolgozott a kezdeményezésen, a kötelezettségvállalást „változó idők"- ként üdvözölte. „ Az egyik legfontosabb dolgok, amit tehetünk, hogy tartsuk az 1.5 Celsius-fokot, az, hogy csökkentjük a metánkibocsátásunkat." – mondta Biden. Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége és bizonyos gázcsövekért felelős Szállítási Osztály szabályozásaival fogja megoldani az Egyesült Államok metán kibocsátását.

Megfigyelők szerint a metánnal kapcsolatos új erőfeszítés fontos előrelépést jelentett az éghajlatváltozás megfékezésében. A nyilatkozatban Jim Watson a Londoni Egyetem professzora azt mondta, jelentős előre lépésnek tűnik, hogy megbirkózzunk egy nagyon potens üvegházgázzal a klímacsúcson.

Nullára kell csökkenteni az üvegházgázok kibocsátását. Forrás: WWF

Myles Allen az Oxford Egyetem tudósa örül a kötelezettségvállalásnak, de azt is mondta, hogy fontos, hogy emlékezetben tartsuk, hogy a szén-dioxid sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz. Amiatt aggódik, hogy az embereknek rá kell döbbenniük, hogy a metán nem helyettesíti azt, hogy a szén-dioxid kibocsátást csökkenteni kell. Megjegyzi, hogy még a legambíciózusabb tervek a rövidtávú metánkibocsátás csökkentésére is csak körülbelül 0.1-0.2 Celsius-fokos globális felmelegedést fog elkerülni 2050-re. Ezzel szemben, a jelenlegi szén-dioxid szintek évzizedenként körülbelül 0.2 Celsius-fokos melegedést gerjesztenek. Azt mondja, ha a szén-dioxidot nem tartjuk kontroll alatt, a metánnal kapcsolatos intézkedések nem oldják meg a gondot. Az aggasztja, hogy ezt a klímacsúcs nagy sikerének tekintik.

Egy kulcsfontosságú technológiai haladás az utóbbi években a műholdak kilövése, mint például egy kanadai cég globális üvegházgáz műholdja, ami képes rögzíteni a metán szivárgásokat sokkal nagyobb pontossággal, mint korábban.

Egy amerikai nonprofit szervezet, az Environmental Defense Fund (Környezetvédelmi Alapítvány) jövőre indítja saját metán monitorozó műholdját.

Az olaj- és gáziparból származó globális metán kibocsátás 70 millió tonna volt tavaly, ez durván az Európai Unió éves teljes szén-dioxid kibocsátásával egyenlő.

(Forrás: New Scientist)