Ritka értékes orosz cári ékszerek kerültek elő

Marija Pavlovna Romanova, ékszer
A több mint 400 ezer euróra becsült gyémánt- és rubinkészletet a Sotheby's aukcióján 1917-ben vitte ki Oroszországból Albert Henry Stopford brit diplomata, a hercegnő családjának közeli barátja
Vágólapra másolva!
Az 1917-es forradalom alatt Oroszországból kicsempészett cári ékszerekre és ritka, színes gyémántokra lehet licitálni november 10-én egy genfi árverésen. A történelmi ékkövek gyűjtőinek érdeklődésére számítanak a Marija Pavlovna Romanova nagyhercegnő, II. Miklós cár nagynénje ékszerdobozából előkerült nagy ovális zafír és gyémánt bross, valamint a hozzá tartozó fülbevalók kikiáltásánál is.
Vágólapra másolva!

A Sotheby's aukcióján szereplő tételek között lesz egy gyűrű 25,62 karátos narancs és rózsaszínű gyémánttal, amelynek értékét 3,6-5,38 millió svájci frankra (1,2-1,8 milliárd forintra) becsülték a szakértők.

A történelmi ékkövek gyűjtőinek érdeklődésére számítanak a Marija Pavlovna Romanova nagyhercegnő, II. Miklós cár nagynénje ékszerdobozából előkerült nagy ovális zafír és gyémánt bross, valamint a hozzá tartozó fülbevalók kikiáltásánál is.

Az árverési ház az ékszerekért 280-480 ezer frankot (95-160 millió forintot) vár.

A több mint 400 ezer euróra becsült gyémánt- és rubinkészletet a Sotheby's aukcióján 1917-ben vitte ki Oroszországból Albert Henry Stopford brit diplomata, a hercegnő családjának közeli barátja Forrás: Sotheby's

A Sotheby's szakértője hangsúlyozta, hogy a nagyhercegnő a szentpétervári társasági élet királynőjének számított, és csodálatos ékszergyűjteménye volt.

Az ékszereket a nagyhercegnő barátjára, Albert Henry Stopford brit diplomatára bízta, aki más ékszerekkel együtt Londonba vitte azokat.

Pavlovna az orosz forradalom elől Franciaországba menekült, és ott halt meg 1920. szeptember 6-án, 66 éves korában. Franciaország északkeleti részén, a contrexeville-i ortodox templomban nyugszik, amelyet 1909-ben épített férje, Vlagyimir nagyherceg emlékére.

A brosst és a fülbevalókat egy európai hercegi család vásárolta meg egy 2009-es árverésen.

Mária Pavlovna orosz nagyhercegnő zafírból és gyémántból készült ékszerkészlete a jövő héten Genfben megrendezett Magnificent Jewels and Noble Jewels aukció legértékesebb darabja.

(MTI/Reuters/Origó)