A meleg éveket még melegebbek követték az elmúlt hét évben

felmelegedés
A felmelegedést egyértelműen külső tényezők okozzák a tanulmány szerzői szerint
Vágólapra másolva!
Valószínűleg a 2015 és 2021 közötti hét év lesz a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb hét év a Földön a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) a klíma állapotáról a közelmúltban közzétett jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 26. ülésének kezdetéhez időzítve tette közzé a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a klíma 2021. évi állapotáról szóló előzetes jelentését, amely az idei év első kilenc hónapjának adataira alapul.

– olvasható a Genfben most közzétett jelentésben.

A felmelegedést egyértelműen külső tényezők okozzák több tanulmány szerzői szerint Forrás: pexels.com

A tengerszint globális emelkedése 2013 óta felgyorsult és 2021-ben új magasságot ért el, párosulva az óceánok felmelegedésével és savasodásával.

A jelentés „a legfrissebb tudományos bizonyítékon alapulva megmutatja, miként változik a bolygónk a szemünk előtt".

Az óceánok mélyétől a hegységek csúcsáig, az olvadó gleccserektől az állandó időjárási szélsőséges eseményekig az ökoszisztémák és a közösségek szerte a világon súlyosan érintettek.

– idézte a WMO jelentése António Guterres ENSZ-főtitkárt. – A tudósok világosan beszélnek a tényekről; most a vezetőkön a sor, hogy ugyanolyan világosan cselekedjenek.

Hozzátette: „az ajtó nyitva áll, a megoldás megvan. Most kell cselekedni..., hogy biztosítsuk a jövőnket, megmentsük az emberiséget".

(MTI)