Ritka pillanat: északi fényt fotóztak Nagy-Britanniában

aurora borealis, sarki fény, északi fény
Aurora borealis az északnyugat-angliai Lake District Nemzeti Park felett
Vágólapra másolva!
Skóciában, Észak-Írországban és Észak-Anglia egyes részein lehetett látni az északi fényt hétfő este. A hivatalos nevén aurora borealis-t Skóciában, Észak-Írországban és Észak-Anglia egyes részein is megcsodálhatták. Általában olyan helyeken tűnik fel, mint például Izland és az Északi-sarkkör, de most egy geomágneses vihar miatt a jelenség délebbre tolódott.
Vágólapra másolva!

A sarki fény, más néven északi fény vagy aurora borealis a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék, elsősorban protonok és elektronok által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg, leggyakrabban az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre jelenik meg. De igen ritka alkalmakkor akadnak kivételek.

Az északi fény, azaz aurora borealis világítja be az égboltot északnyugat -angliai Lake District Nemzeti Park felett, Keswick közelében Forrás: MTI/AP/PA/Owen Humphreys

A Lancaster Egyetem által üzemeltetett Aurora Watch UK webhely fokozott aktivitást jelzett hétfőn (november 1.) este 7 és 21 óra között, majd éjfél körül és másnap reggel 2 és 7 óra között. A szakemberek úgy számolták, hogy a legjobb időszak az aurora megtekintésére hajnali 4 óra körül lesz. Így is történt:

az éjszakai égbolt figyelőit az északi fény ritka látványával ajándékozta meg a természet Anglia több részén, köztük például Devonban, Skóciában, és Észak-Írországban.

A britek számos fotót osztottak meg a ritka „aurora ragyogásról". A tudósok később elárulták, hogy egy különösen erős napkitörés miatt volt látható az északi fény az Egyesült Királyságban.

Aurora borealis az északnyugat-angliai Lake District Nemzeti Park felett Forrás: MTI/AP/PA/Owen Humphreys

Az aurora borealis egyike a természet egyik leglátványosabb és legszebb jelenségeinek, ami nem más, mint a világűrből érkező és a Föld légkörében található részecskék nagysebességú ütközése következtében keletkező fényjelenség.

Akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek.