A bűnös kutya - videó

kutya, Cache
Cache a golden retriever felforgatta a lakást, amikor a Nicolle Doyle, a gazdi magára hagyta hosszabb időre, 7 óra hosszára 7 hónapnyi otthonról való munkavégzés után. Cache megszokta, hogy a gazdi mindig ott van mellette.
Vágólapra másolva!
Sok gazdi úgy véli, kutyája képes bűntudatot érezni. Amikor valami rosszat csinál, például szétrágja a papucsot, felforgatja a lakást, és a rosszaságot felfedezi a gazdi, akkor a kutyának bűntudata van. A bűntudat jeleit mutatja, kerüli a szemkontaktust, lehajtja a fejét, bebújik az ágy alá. De nem csak a gazdik vélik így. Az etológusok közt nincs konszenzus a kérdést illetően. Nagyon kevés az erre vonatkozó kutatás, irodalom. 
Vágólapra másolva!

Nagyon sok bizonyíték van, hogy az állatoknál megvan, amit a tudósok elsődleges érzelmeknek neveznek - pédául boldogság és félelem. De a másodlagos érzelmeket illetően, mint a féltékenység, büszkeség, és bűntudat, nagyon kevés van az állatismereti irodalomban. A bizonyítékok hiánya mellett általában az az érv, hogy az ilyen másodlagos érzelmek bizonyos szintű kognitív kifinomultságot igényelnek, amik lehet, hogy nem léteznek az állatokban. Azaz, a bűntudat komplikált.

Ezek fontos dolgok minden főemlősnél, akár majom, akár ember. Ugyanez a mintázat megfigyelhető farkasoknál, valamint domesztikált kutyáknál. A farkasoknál, úgy gondolják, hogy a bűntudattal kapcsolatos viselkedések a szociális kapcsolatok megerősítését szolgálják, úgy, mint a nem emberi főemlősöknél, azzal, hogy csökkentik a konfliktust és toleranciát vált a társadalmi csoport más tagjaiból.

Azonban, Darwin megfigyelte, hogy a bűntudattal társuló viselkedés típusok – lefele tartott fej, és a pillantás kerülése – szintén láthatók más szociális nem emberi főemlős fajokban.

Egyrészt ez nem kéne meglepő legyen, a bűntudat megerősíti a szociális kapcsolatokat és minimalizálja a szociális partnerek elleni vétkek/sértések hatásait. Ugyanez lehet igaz a kutyákra, bár az ő társadalmi csoportjaik elsősorban az emberek.

Cache a golden retriever felforgatta a lakást, amikor a Nicolle Doyle, a gazdi magára hagyta hosszabb időre, 7 óra hosszára 7 hónapnyi otthonról való munkavégzés után. Cache megszokta, hogy a gazdi mindig ott van mellette. Forrás: https://youtu.be/DH2DgD9Rdi0

A brit zoológus, etológus Desmond Morris szerint is képesek a kutyák a bűntudat érzésére.


Mások viszont azon az állásponton vannak, hogy a kutyák azért mutatkoznak bűnbánónak, hogy elkerüljék a szidást, szemrehányást, büntetést.

Nem tudjuk, vajon a kutyák éreznek-e bűntudatot, büszkeséget, és szégyent. Azonban, mivel a kutatások szerint más emlősök, akikkel a kutyák ugyanazon idegi alapokon osztoznak az érzelmek tekintetében, bűntudatot, büszkeséget és szégyent és más komplex érzéseket tapasztalnak, nincs ok, a kutyák miért ne tapasztalnák ezeket az érzéseket. És szilárd biológiai/evolúciós oka van, hogy feltételezzük, a kutyák képesek így érezni és így is éreznek. Darwin elgondolása az evolúciós kontinuitásról, hogy a fajok közötti különbségek inkább mértékbeli, mintsem fajtabeli eltérések. Azt mondja, ha mi bírunk, vagy tapasztalunk valamit, akkor ők (más állatok) is.


Marc Bekoff, a Colorado Egyetem ökológus és biológus professzora, etológus, úgy véli, hagyjuk nyitva a kérdést a kutyák és más állatok érzelmi életéről. Azt mondja, az állatok teszik, amit tenniük kell fajuk tagjaikként és számos állat felülmúlja az embert sokféleképpen.


Azt mondja, talán az ember kivételességének képzetét ki kellene cserélni a fajok vagy egyének kivételességével, ez egy lépés ami arra kényszerít bennünket, hogy értékeljük az állatokat azért akik, nem akiknek vagy amiknek mi akarjuk látni őket.

Az alábbi két videón bűnös kutyák láthatók.

Cache a golden retriever felforgatta a lakást, amikor a Nicolle Doyle, a gazdi magára hagyta hosszabb időre, 7 óra hosszára 7 hónapnyi otthonról való munkavégzés után. Cache megszokta, hogy a gazdi mindig ott van mellette. Nicolle azt gondolta, Cache jól meglesz egyedül, miután otthon hagyta kísérletképpen, amikor elment a zöldségeshez, vagy egyéb dolgait intézni. ÉS, amikor bement a munkahelyére, jobbnak látta, ha otthon hagyja, mintha ott van mellette egy szűk helyen. Nagy meglepetésére egy óriási felfordulásra ment haza, miután 7 óra hosszára magára hagyta az állatot.

A gazdi, amint bement a lakásba, tudta, hogy Harley, a kutya valami rosszatt tett. A kék orrú pitbull szokásától eltérően nem üdvözölte őt az ajtóban, hanem a lépcső tetején fekve nézte a gazdit a farkát a földhöz ütögetve.