A Föld első kontinensei a korábban véltnél 700 millió évvel korábban emelkedtek ki az óceánból - állapították meg ősi kőzetek vizsgálatával.

Több mint hárommilliárd éve megtörtént a kontinensek kiemelkedése

Kelet-Indiából származó üledékes kőzet elemzésével jutottak erre az eredményre a kutatók, akik úgy vélik, felfedezésük magyarázatot ad a légköri oxigén szintjének emelkedésére és a gleccserek kialakulására is a Föld történetének ezen időszakában - írja a The Guardian.

Prekambrium végi tájkép. A friss kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél 700 millió évvel korábban keletkeztek a kontinensekForrás: imgkid.com

A Kolkata közelében lévő Szinghbhum kerületből származó kőzetek alapján az első stabil kontinensek, a kratonok 3,3-3,2 milliárd évvel ezelőtt kezdtek el a tengerszint fölé emelkedni.

Az őskontinensek elhelyezkedése a prekambrium végénForrás: Continental Drift


Az ausztráliai Monash Egyetem kutatója, Priyadarshi Chowdhury, az eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője elmondta, munkatársaival észrevették,

hogy a kőzetnek szárazföldön kellett formálódnia,

mert fodrozódó jelek láthatóak rajta, hasonlóak ahhoz, ahogyan a szél és a hullámok nyomot hagynak a homokos partokon.

Ősi folyami kőzet vezette nyomra a kutatókat

"Rájöttünk, hogy ezek ősi folyami kőzetek voltak, amelyek folyókban és torkolatokban formálódtak" - mondta Chowdhury.

A szakember szerint az első kontinensek valószínűleg a lemeztektonika létezése előtt formálódtak.

A lemeztektonika a földtömegek emelkedését hajtó legfőbb erő napjainkban. "Ma a lemeztektonika kontrollálja az emelkedést. Amikor két kontinentális lemez összeütközik, kialakul a Himalája, az Alpok. Három milliárd éve ez nem így volt" - mondta Chowdhury.

Prekambriumi sekélytengeri öv rekonstrukciója, szárazföldi háttérrelForrás: Violet Planet - Webnode

A tudósok elmélete szerint a korai kontinensek 300-400 millió évnyi folyamatos vulkáni aktivitást követően emelkedtek ki a globális óceánból. A Szinghbhum-kraton az idők során felhalmozódott lávából jöhetett létre, a mintegy 50 kilométer mélyre nyúló kéreg megvastagodott, majd úszni kezdett a vízen, mint a jéghegyek.

(Forrás: MTI)