Két szoborfej tanúskodik Aphrodité és Dionüszosz viharos szerelméről

szobor
Aphrodité és Dionüszosz római kori szobrainak fejeire egymáshoz közel találtak
Vágólapra másolva!
A görög mitológia szerint Aphrodité és Dionüszosz istenségek viharos szerelmi kapcsolatot ápoltak. Így talán helyénvaló, hogy a régészek egymás közelében találták meg a szerelem istennője, illetve a bor és a mámor istene szobrainak fejeit egy ásatás során, a nyugat-törökországi Aizanoi ősi városában.
Vágólapra másolva!

Az istenségek fejének felfedezése segíthet egy korábbi lelet rejtélyének megfejtésében: egy korábbi ásatáson a régészek ugyanis megtalálták a szobrok fej nélküli „testét".

Aphrodité és Dionüszosz római kori szobrainak fejeire egymáshoz közel találtak Forrás: Head of Aizanoi Excavation / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

– mondta Gokhan Coskun, a törökországi Kütahya Dumlupınar Egyetem régésze és az ásatások koordinátora az Anadolu Agency-nek, egy török állami hírszervezetnek, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – A leletek arra is utalnak, hogy a régióban szoborkészítő műhely működhetett.

Aizanoi ősi városának gazdag történelme van, ahol ókori görög és római kori falvak és városok virágoztak. Legkorábbi települése az időszámításunk előtti második évezredből származik, ám számos megmaradt romja a Római Birodalom idejére utal, beleértve a római fürdőket, a Zeusz-templomot és az úgynevezett „macellumot", vagy más néven római beltéri piacépületet.

Aizanoit az UNESCO a „kísérleti" világörökségi helyszínek közé sorolta .

A szakemberek Aphrodité és Dionüszosz szobrának fejét egy patakmederben elásva találták meg az ókori város területén. Mindkét fej mészkőből készült, Aphrodité-é körülbelül 50 centiméteres, Dionüszosz feje pedig mintegy 45 centiméter magas. A tudósok egyelőre nem tudják, vajon hogyan válhatott el a szobrok feje a testüktől.