A kontaktlencse alapvetően azt a célt szolgálja, hogy napközben megkíméljük magunkat a szemüveg viselésétől. A legtöbb lencsét azonban maximum 8-10 óráig javasolt a szemben tartani. Valljuk be, hogy ezt az ajánlást sokan hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, gyakorlatilag a kontaktlencsénkben élünk, és nem ügyelünk arra, hogy tehermentesítsük a szemünket. Van, akinek még lencsét helyettesítő szemüvege sincs. Ez veszélyes hozzáállás, látásunk átmenetileg vagy akár tartósan is sérülhet a helytelen kontaktlencse viseléstől.

„Szemészeti szakrendelésünkön sajnos nem ritka eset, hogy a megfelelő higiéniai szabályok elmulasztása miatt kialakult szemgyulladást kell kezelnünk" – kezdi Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. „A problémát általában a lencse túlhordása, nem megfelelő tisztítása, tárolása okozza, vagy éppen az, hogy nem a gyártó előírásai szerint használják, például olyan lencsében alszanak, ami ehhez nem rendelkezik megfelelő oxigén áteresztő paraméterekkel. A felelőtlen hozzáállás komoly szaruhártya-gyulladást, végzetes esetben vakságot is eredményezhet. A probléma minden korosztályban előfordul, de gyakoribb a fiatalok esetében. Sokan kezdenek úgy kontaktlencsézni, hogy internetről rendelnek próbalencsét és nem kérik ki szakemberek tanácsát a megfelelő használatról" – mutat rá Dr. Nagymihály Attila.

4 pontban szedtük össze, hogy milyen veszélyekkel járhat a helytelen kontaktlencse használat:

Figyeljünk a kontaktlencse helyes viseléséreForrás: Thinkstock

1. Nagyobb a kockázata a szemészeti problémák kialakulásának
A kontaktlencse viselése automatikusan növeli a szemfertőzések kockázatát. Ez részben azért van, mert gyakrabban érintjük meg a szemünket, mint azok, akik nem hordanak kontaktlencsét. Ha sérült a lencse, akkor megsértheti a szaruhártyát, megkönnyítve így a baktériumok bejutását. A szaruhártya fertőzés akár végleges látásromlást is okozhatnak.

2. Szárazabb lesz a szemünk
Amikor kontaktlencsét viselünk, valójában kevesebbet pislogunk, mint kellene. A pislogás a szem fizikai védelme miatt is fontos, és azért is, mert ez segít nedvesen tartani a szemfelszínt. A szemszárazság súlyosabb foka, a száraz szem szindróma is kialakulhat tartós és helytelen kontaktlencse használat mellett. Ez irritáló és fájdalmas lehet, vörös, viszkető szemeket okozhat, sőt szaruhártya hegesedést is előidézhet.

3. Csökkentheti a szaruhártya oxigénellátását
Ha túl hosszú ideig hordjuk a kontaktlencsét, elzárhatjuk a szem oxigén ellátását. Minél hosszabb ideig tartjuk a lencsét a szemünkben, annál kevesebb oxigént kap a látószervünk. Az oxigénhiány is segíti a fertőzések kialakulását.

4. Megereszkedhet a felső szemhéj
Tanulmányok kimutatták, hogy közvetlen kapcsolat van a lágy és kemény kontaktlencsék rendszeres használata, valamint a szemhéjak megereszkedése (ptózis) között. Kockázatot leginkább a kemény lencsék jelentenek.

A veszélyek mellé kétszer annyi jó tanácsot is összegyűjtöttünk a szemész szakorvos segítségével:

  1. Csak ép lencsét használjunk! Minden olyan típusú lencsét, amit nem dobunk ki a nap végén gyakran ellenőrizzük. Ha karcos vagy szakadt, szabaduljunk meg tőle!
  2. Ne aludjunk a kontaktlencsében! Tartósan az "éjszakai" lencsékben alvás sem tesz jót a szemnek.
  3. Mindig tiszta kézzel kezeljük a lencsét! Aki műkörmöt visel, annak különösen ügyelnie kell a higiéniára, mert a hosszú köröm alatt lehetnek baktériumok. Az ő esetükben az alapos kézmosásra (a köröm alatt is) még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, arról nem is beszélve, hogy a hosszú köröm könnyen megsértheti a lencsét és a szemet.
  4. Kövessük a gyártó utasításait és csak a megjelölt ideig használjuk a lencséket!
  5. A kontaktlencsét sminkelés előtt rakjuk be, így nem kerülhet alá festék, ami utána idegentest érzést, vagy akár szemgyulladást eredményezhet!
  6. A lencséket csakis kontaktlencse folyadékban tároljuk, csapvízzel tilos lemosni!
  7. Használjunk a kontaktlencse mellé tartósítószermentes műkönnyet! A megfelelő könnyréteg védi és felfrissíti a száraz szemet.
  8. Kötőhártya- vagy egyéb szemkörnyéki gyulladás esetén szüneteltessük a kontaktlencse használatot!

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom