A cukorbetegség csendes gyilkos, hiszen panaszok híján sokszor a betegek nem is tudnak az állapotukról, csak amikor az már szövődményeket okozott. Sajnos igen gyakori, amikor a tartósan magas vércukorszint által generált problémák már visszafordíthatatlan károsodásokat okoztak a szervezetben, így igen fontos azok prevenciója. Hogy miként lehet a szövődményeket elkerülni, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük.


Minden év november 14-én tartják a cukorbetegség világnapját, melynek keretein belül felhívják az emberek figyelmét a diabéteszre, a megelőzésére, terápiájára, valamint a szövődményeire. Mivel az állapot az egész életre hatással van, kezelése teljes életmódváltást kíván, így sokan megrémülnek a diagnózis hallatán. Pedig megfelelő, személyre szabott terápiával a betegség eredményesen kordában tartható és elkerülhetőek a magas vércukorszint okozta további égészségkárosodások.

Így rombol a cukorbetegség


A cukorbetegség egy olyan anyagcserezavar, mely az egész szervezetre komoly hatást gyakorol. Ekkor a sejtek éheznek, hiszen megfelelő mennyiségű inzulin hiányában - vagy mert a sejtek rezisztensé válnak rá- a glükóz nem képes a sejtekbe épülni. Így nincs meg a kellő üzemanyag, mely fontos lenne a szervezet normál működéséhez. A vérben keringő nagy mennyiségű cukor miatt bekövetkező metabolikus változások nagyban roncsolják a kis és a nagy ereket, a magas vércukorszint negatív hatással van az idegekre és lényegében az összes szervünkre. Érelmeszesedés, magas vérnyomás alakul ki, megnő a stroke és a szívinfarktus esélye, könnyebben lép fel mélyvénás trombózis és egyéb életveszélyes állapotok rizikója is megnő a fellépő szövődmények miatt.

Ezek a szövődmények veszélyeztetik a leginkább a cukorbetegeket

A cukorbetegség negatív hatásai több szervet is érintenek, így szövődményei is igen szerteágazók lehetnek: lehetnek neurológiai, nefrológiai, szemészeti, kardiológiai, angiológiai természetűek is.

A cukorbetegség világnapja alkalmából készült friss hazai felmérés szerint a legtöbb cukorbeteg látásproblémával küzd, a második helyen pedig a szívpanaszok állnak. Ezeken kívül szövődményként jelölték még meg a sebes lábat és a fekélyt is.

"Mindezeken túl fontos megemlíteni a vesekárosodást is, mint lehetséges szövődményt, hiszen ez is igen sok cukorbeteget érint. Sajnos a tartósan magas vércukorszint olyannyira károsítja a veséket (közvetlenül és közvetetten is), hogy a dialízisre szorulók nagy része diabétesszel küzd"- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Diabétesz okozta szövődmények (N=70):
Látászavar 50%
Szívprobléma 33%
Sebes láb 14%
Fekély 6%

Forrás: Origohttps://www.cukorbetegkozpont.hu/magas-vercukorszint-hiperglikemia

Általánosságban jól informáltak a cukorbetegek, bár vannak hiányosságok

Általánosságban elmondható, hogy a cukorbetegségben érintettek sok ismerettel rendelkeznek a betegségüket és a lehetséges szövődményeiket illetően. Jól tudják például, hogy a sebgyógyulás náluk lassabb, és hogy egy apró sérülésből is komoly problémák származhatnak. Azzal is tisztában vannak, hogy a sebgyógyulás gyorsasága a megfelelő sebkezelésen és az optimális vércukorszint fenntartásán múlik főleg. Ám viszonylag nagy bizonytalanság és ismerethiány látható a fekélyek kialakulással és a megelőzéssel kapcsolatban (például, hogy megfelelő bőrápolással és lábhigiéniával megelőzhető).

Hogy el lehessen kerülni a szövődményeket, az első és legfontosabb, hogy az érintettek tudjanak az állapotukról- sajnos (főleg a 2-es típus esetén) jelentős tünetek hiányában gyakran a betegek nincsenek is tisztában a diabéteszükkel, így a kezelés is elmarad/várat magára. Éppen ezért fontos a veszélyeztetett csoportba tartozók rendszeres szűrése, hogy mihamarabb fény derülhessen a magas vércukorszintre és megkezdődhessen a személyre szabott terápia.

(Forrás: Cukorbetegközpont
www.cukorbetegkozpont.hu)