Előkerült II. Ramszesz írnokának sírja Egyiptomban

II. Ramszesz, Egyiptom, fáraó, írnok
A sír valószínűleg II. Ramszesz írnoka, Ptahemwia sírja
Vágólapra másolva!
A Kairói Egyetem régészei a napokban bejelentették: felfedezték „Ptahemwia" (Ptah Em-Wia) sírját az egyiptomi Szakkarában. A férfi II. Ramszesz, az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodóját szolgálta írnokként, aki az újbirodalmi XIX. dinasztia harmadik fáraójaként uralkodott időszámításunk előtt 1250 körül.
Vágólapra másolva!

Ptahemwia vagy más írásmóddal Ptah Em-Wia valószínűleg a fáraó írnokaként szolgált, de őt nevezték ki a szarvasmarhák felügyelőjének is az Amun-ház Usermaatre-Setepenre templomában, illetve a kincstár gondnokának, akit többek között az isteni felajánlásokért volt felelős a II. Ramszesz templomban.

A Ptahemwiáról szóló beszámolókat először 1859-ben fedezték fel a szakemberek, amikor Théodule Devéria felfedezett és megörökített egy díszített ajtónyílást, amely a nevét ábrázolta.

A későbbi felfedezések közé tartozik egy 1860-ban, Szakkarában talált piramis a nevével és címeivel, valamint egy 1902-ben Abydosban talált szobor, amely Ptahemwia-t mutatja egy kisebb Ozirisz szoborral együtt.

A sír valószínűleg II. Ramszesz írnoka, Ptahemwia sírja Forrás: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

A sírt az egyiptomi Szakkarában fedezték fel a régészek, Unas király útjától délre, és „temető-templomként" írják le,

több udvarral és egy templommal a nyugati végén, ahol istenségeket őrizhettek, és amit valószínűleg egy piramis koronázott meg.

– mondta Ola el-Aguizy, az ásatások vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A bejárat egy terembe vezet, amelynek a falain festett és színezett rajzokat láthatunk.

Hozzátette: a szakemberek még nem fejezték be a munkát a területen, mert eddig csak a bejáratot tárták fel; a múmia jelenlétét a sírban ráadásul csak a felnyitás után lehet majd megerősíteni.