Negatívan hat az agyműködésre a légszennyezettségnek való rövid ideig tartó kitettség is - állapították meg ausztrál kutatók.

Jelentős, a szálló por okozta memóriaromlást mutattak ki

A National Bureau of Economic Research című tudományos folyóiratban kedden bemutatott tanulmány elkészítéséhez az agyat tréningező telefonos applikáció, a Luminosity adatait használták a tudósok, így mérték a felnőttek teljesítményét, akik a levegőben lévő változó mértékű szállópornak (PM2.5) voltak kitéve.

Sűrű szmogban jógázik egy asszony Újdelhiben. A légszennyezettség a kognitív képességek romlásával is együttjárForrás: MTI/EPA/Radzsat Gupta

"Arra jutottunk, hogy a közepesen magas szintű szállópor hatására csaknem hat pontot veszítettek az elérhető százból" - mondta Andrea La Nauze, a UQ vezető kutatója. Kiemelte, hogy bár a PM2.5 hosszútávú egészségügyi hatásait széles körben vizsgálják, ez az első alkalom, hogy arra voltak kíváncsiak, milyen azonnali hatása van a szálló pornak a kognitív képességekre.

Különösen az őszi-téli időszakban az egyik legfőbb veszélyt a levegőbe szálló por és aeroszolok jelentikForrás: MTI/Balázs Attila

A vizsgált játékok hét kognitív funkciót céloztak meg: a memóriát, a verbális képességeket, a figyelmet, rugalmasságot, a matematikai képességeket, a gyorsaságot és a problémamegoldó képességet.

Leginkább az ötven év alattiaknál látványos a hatás

Leginkább az 50 év alattiaknál jelentkezett a légszennyezettség hatása. "Valójában ha 30 év alatti vagy és ilyen mértékű légszennyezettségnek vagy kitéve, a kognitív képességeid olyan mértékben csökkennek, mintha 15 évet öregednél" - hangoztatta La Nauze.

Peking, szmogriadó idejénForrás: AFP/S. Ramis, V. Lefai

A kutatás új fényt vet a klímaváltozás gazdasági hatására, hiszen a légszennyezettséget összekapcsolja a dolgozók termelékenységével. Az eredmények szerint

már a köbméterenkénti 25 mikrogramm PM2.5 is csökkenti a kognitív teljesítőképességet.

Ennyit termelnek a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbakká és súlyosabbakká váló bozóttüzek is, de az ausztrál városok PM2.5 szintje elérheti akár a 150 mikrogramm per köbmétert is.

(Forrás: MTI/Hszinhua)