Az erdőtüzek gyorsabb mozgásra sarkallják a vándor fajokat

erdőtűz, futótűz, tűz
Az egyre gyakoribbá váló erdőtüzek miatt a fák is megváltoztatták szokásaikat
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint a növények és a fák a környező környezet alapján választhatják meg, hogy hol eresszenek gyökereiket; ám ahogy a világ éghajlata egyre gyorsuló ütemben változik, a fák és más növényzetek egyre inkább mozgásban vannak: ezt az erdőtüzek terjedése is felgyorsítja.
Vágólapra másolva!

A világ egyre inkább tapasztalható felmelegedésével a fa- és állatfajok egyaránt a hűvösebb és nedvesebb helyek felé igyekeznek, hogy növekedésre és szaporodásra alkalmasabb élőhelyeket találjanak. De mit is jelent ez? Azoknál a növényeknél, amelyek folyamatosan a magasabban fekvő területekre „kúsznak", ez a vándorlás átlagosan évi 1,5 méteres ütemben halad.

A Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint azonban az erdőtüzek „segítenek egyes fajoknak megelőzni a többieket", ami

fontos szempont lehet az erdőgazdálkodás és az erdővédelem szempontjából;

különösen azért, mert a tudósok jelenleg sem értik teljesen azokat a tényezőket, amelyek a fák vándorlását okozzák.

Az erdők szerepe fontos a klímaváltozásban: az üvegházhatású gázok kibocsátásának okaként és megoldásaként is szolgálnak Forrás: Flickr

– mondta Avery Hill a kaliforniai Stanford Egyetem növénybiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Hatalmas mennyiségű ökológiai adatot használunk fel annak a reményében, hogy hozzájárulhatunk valahogyan az ökoszisztéma-átmenetek kezelését célzó, egyre növekvő számú feladathoz.

A kutatók az Egyesült Államok nyugati részének kilenc államában összesen 74 069 erdőrészletet elemeztek, ahol megvizsgálták a kifejlett fák és az új palánták közötti távolságot annak érdekében, hogy megbecsüljék, milyen gyorsan vándorolnak a fafajok egyik helyről a másikra. Nyolc mozgásban lévő faj közül kettő – az amerikai duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii) és a kanyon tölgy (Quercus chrysolepis) – a

nagyobb elmozdulások jeleit mutatta az erdőtűz által sújtott területeken, mint azokon a területeken, amelyeken nem pusztítottak tüzek az utóbbi években.

Noha ez a konkrét tanulmány nem vizsgálja részletesen a jelenség okait, a szakemberek szerint azt sugallják, hogy az olyan fajok, mint például a kanyon tölgye egy-egy tűzvész után gyorsabban kihajt, ami előnyt jelent a növény számára. Ez azonban valószínűleg nem a teljes történet.

Az egyre gyakoribbá váló erdőtüzek miatt a fák is megváltoztatták szokásaikat Forrás: Malachi Brooks/Unsplash

– írják a kutatók közleményükben. – Ez kiindulópontot adhat annak a hipotézisnek a feltárásához, miszerint a versenytársak eltávolítása felgyorsíthatja az éghajlattal összefüggő terjeszkedést.

A tanulmány azonban rámutat arra is, hogy a tűzökológia egyéb vonatkozásai is befolyásolhatják az éghajlattal kapcsolatos tartományeltolódásokat.

Bizonyos fák ráadásul nem képesek lépést tartani az éghajlatváltozással, ami miatt lehetséges, hogy

egyes fajok a nem megfelelő élőhelyeken rekednek, mert nem tudnak elég gyorsan új területekre „költözni".

A kutatók szerint azonban a bizonyítékok jelenleg nem teljesek. A különböző fafajok eltérő módon reagálnak, és az erdőtüzek hatásai messze túlmutatnak a fák vándorlásán – ezért további, részletesebb vizsgálatokra lesz szükség.

A most publikált tanulmány továbbá rávilágít egy természetes mechanizmusra, amely segíthet az erdők egészségének megőrzésében még kis mértékű klímaváltozás esetén is.