Százéves vulkáni hamufelhő sodródik fenyegetően Alaszka felé

Kanári-szigetek, vulkánkitörés, Cumbre Vieja
La Palma, 2021. november 7. A Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. november 6-án éjjel. A mostani vulkánkitörés szeptember 19-én kezdődött. MTI/EPA/EFE/Elvira Urquijo A.
Vágólapra másolva!
Egy több mint száz évvel ezelőtti vulkánkitörés hamufelhőjét sodorja a szél az alaszkai Kodiak-sziget felé. A veszélyes felhő, amelyről vulkánkutatók adtak ki figyelmeztetést, a Novarupta vulkán 1912-es erőteljes kitöréséből származik.
Vágólapra másolva!

Abban az éveben tört ki, amikor elsüllyedt a Titanic

Az Alaszkai-félszigeten álló vulkán ma is látható vulkáni hamut hagyott hátra. A laza hamu a Katmai Nemzeti Park és Rezervátum valamint a Tízezer Füst Völgye (Valley of Ten Thousand Smokes) nevű területen található, innen kapták fel az erős északnyugati szelek.

A Novarupta látképe napjainkban Forrás: Volcano.si.edu

"Az évnek ebben az időszakában általában ezek az északnyugati szelek lejutnak a katmai régióba, felkapják az 1912-es kitörés óta leülepedett hamut és nagy magasságokba emelik" - mondta Hans Schwaiger, az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) geofizikusa.

A Novarupta krátere a lávadómmal Forrás: Nps.gov

A szél várhatóan 160 kilométeres távolságba délkeletre, a Kodiak-sziget felé viszi a hamut. A repülőgépeknek légi riasztást adtak ki. A tudósok becslései szerint a hamufelhő nagyjából legfeljebb 2100 méterre emelkedik. Azaz, elvben a felettük elrepülő gépek nem kerülnek veszélybe.

Ez volt a 20. század legnagyobb vulkánkitörése

A közeli lakott területeknél ez hamuesőt okozhat. A világ egyik legnagyobb vulkánkitörése volt a Novaruptáé: 1912. június 6-án kezdődött, három napon át tartott,

a vulkáni hamut mintegy 30 kilométer magasra lökte fel.

A földtani intézet becslései szerint 15 köbkilométernyi magma lökődött ki.

Egy eruptív kitörés fotója, a 20. század végéről. A fülöp-szigeteki Pinatubo 1991. június 15-én bekövetkezett leghevesebb kitörése alkalmával a hamufelhő 20 kilométernél magassabra, a sztratoszférába emelkedett. A Novarupta kitörése ennél is hevesebb volt Forrás: U.S. GEOLOGICAL SURVEY

Ez volt a 20. század legerőteljesebb kitörése. A hamu a Tízezer Füst Völgyében ülepedett le, helyenként mintegy 180 méteres vastagságban. A Kodiak-szigeten, mely csak repülőgépen és kompon megközelíthető, mintegy 13 ezren élnek.

(Forrás: MTI/AP)