Ez a gyógynövény-kivonat mind a fájdalmat, mind a hasmenést kezeli

réti here
A réti here vagy vörös herét (Trifolium pratense) fontos gyógynövényként is számon tartották vértisztító és köhögéscsillapító hatása miatt
Vágólapra másolva!
A Kalifornia Irvine Egyetem (UCI) kutatói olyan molekulát azonosítottak a növényi kivonatokban, amelyeket az amerikai őslakosok régóta használnak, és amelyek a helyi fájdalomcsillapítók emésztőrendszeri segítségeként is szolgálnak. Egy most publikált tanulmány „megvilágítja a kaliforniai indián törzsek hihetetlen találékonyságát és gyógyászati bölcsességét."
Vágólapra másolva!

A fájdalom és a hasmenés megszűntetése

A modern farmakológia megjelenése előtt az embereknek a természetre kellett hagyatkozniuk a betegségek orvoslásában. Konkrétan: olyan növényeket kerestek, amelyek begyógyíthatják a sebeket, meggyógyíthatnak bizonyos betegségeket, és enyhíthetik a fájdalmat.

A gyógynövények legrégebbi bizonyítéka 60 ezer éves:

egy neandervölgyi ember temetkezési helyéről, akit nyolc növényfajjal együtt temettek el, amelyek közül néhánynak gyógyhatást tulajdonítottak. Sőt, a gyógyszertárakban kapható, leggyakoribb gyógyszerek körülbelül 40 százaléka olyan növényekből származik, amelyeket az emberek évszázadok óta használnak.

A réti here vagy vörös herét (Trifolium pratense) fontos gyógynövényként is számon tartották vértisztító és köhögéscsillapító hatása miatt Forrás: Pinterest

– mondta Geoffrey Abbott, a vezető szerző, az UCI Orvostudományi Iskola Fiziológiai és Biofizikai Tanszékének professzora a ZME Science online tudományos portálnak. – Az egyik mítosz szerint a gyógynövények legkorábbi használata az amerikai indián törzsek körében azután kezdődött, hogy megfigyelték, hogy az állatok megesznek bizonyos növényeket, amikor betegek voltak.

Kedvenc gyógynövényeik közé tartozik:

  • a réti here (gyógyítja a gyulladást és a légúti megbetegedéseket), a fekete ínykéreg (csillapítja a mellkasi fájdalmakat),
  • a kolibrivirág (gyógyítja a száj és a torok betegségeit),
  • a vad gyömbér (fül- és fülgyulladások kezelésére),
  • a vörös szil (gyógyítja a bőrbetegségeket, a torokfájást és még pókcsípés esetén is hasznos) és
  • a levendula (álmatlanság, szorongás és depresszió elleni gyógyszer).

Az ilyen növényeket nagy becsben tartották, például csak minden harmadikat szedték le.

A kivonat a fájdalmat és a hasmenést is kezeli

A Frontiers in Physiology tudományos szaklapban publikált, új tanulmányban a kutatók a Muir Woods National Monument nemzeti park területén gyűjtött növényi kivonatok molekuláris felépítését elemezték, amely Kalifornia part menti vörösfenyőerdőiről ismert régiója.

Ezeket a növényeket régóta használják az indián hagyományos gyógyászatban helyi fájdalomcsillapítóként rovarcsípés, csípés, sebek és égési sérülések esetén.

A kutatók összességében 40 növényt elemeztek.

A KCNQ2/3-aktiváló növények hagyományos gyógyászati felhasználása A Muir Woods helyét zöld téglalap jelzi Forrás: Geoffabbott

A tudósok azt találták, hogy a növények aktiválták az úgynevezett KCNQ2/3 csatornát, amely elektromos impulzusokat továbbít az agy és más szövetek között, de jelen van a fájdalmat érzékelő idegsejtekben, így aktiválása csillapíthatja a fájdalmat azáltal, hogy csökkenti a fájdalomjel erősségét. A csapat megállapította, hogy a 40 növényfaj közül kilencből olyan kivonatok származnak, amelyek jelentősen megnövelték a KCNQ2/3 áramot.

Az amerikai őslakosok valamennyi növényt a hagyományos orvoslás eszközeként használták.

Ugyanezek a növényi kivonatok ellenkező hatást fejtettek ki a KCNQ1-KCNE3-ra, a bélrendszer csatornájára, ami viszont megakadályozhatja a hasmenést. A szakemberek a tanulmányban rámutattak, hogy az a tény, hogy

létezhet egy olyan gyógyszer, amely egyszerre fájdalomcsillapítóként és hasmenés-gátlóként is működik, rendkívül hasznosnak bizonyulhat a jövőben.

Abbott és munkatársai most az Észak-Amerikában őshonos növények szélesebb körű vizsgálatát végzik, hogy új molekulákat keressenek.