A perui Chan Chan ősi romvárosában előkelő nők egy csoportja textilkészítéssel töltötte napjait a 15. században. A régészek a közelmúltban egy tömegsírt fedeztek fel itt, ahol huszonöt személyt temettek el. Az elhunytak többsége nő volt, de akadtak gyermekek és a tinédzserek is, akiket a perui kulturális minisztérium szerint textilfeldolgozáshoz használt eszközökkel együtt temettek el.

A szakemberek úgy gondolják, hogy mivel a nőket ezekkel a tárgyakkal együtt temették el, valószínűleg textilfeldolgozással foglalkoztak. A elhunytakat ülő helyzetben, behajlított lábbal temették el, és legtöbbjük 30 év alatti volt.
Ez egy nagyon specifikus, nem túl fiatal csoport, tekintettel arra, hogy az átlagos emberi élettartam akkoriban negyven év volt – mondta Jorge Meneses Bartra, a kutatási projektet vezető régész az Andina perui hírügynökségnek, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – A csontvázakat pamutba, majd egy másik, növényi szövetből készült szövetbe burkolták.

A régészek körülbelül 25 csontvázat fedeztek fel egy tömegsírban PerubanForrás: Peruvian Ministry of Culture

A Smithsonian Magazine szerint a temetkezési helyen talált sírtárgyak száma - köztük a több tucat kerámiatárgy - arra utal, hogy az eltemetett emberek az elit tagjai voltak.
Az ősi város Chan Chan neve „ragyogó napot" jelent; ez volt Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városa, amely az egykori Csimu Királyság központja volt. A birodalom a 15. században érte el csúcspontját, egészen az inkák 1470-es hódításáig. A csimuk emberáldozatokat is bemutattak, ám azt a szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a most felfedezett tömegsírban eltemetett személyek hogyan haltak meg.

A régészek a csontok alapján azonban úgy vélik, hogy ugyanabban a sírban két temetkezés is történt.

A kutatók szerint a második embercsoport maradványait valószínűleg egy másik temetkezési helyről, később hozták ide.