Az elit tagjait temették ebbe a százéves tömegsírba Peruban

Peru, temetkezés
A régészek körülbelül 25 csontvázat fedeztek fel egy tömegsírban Peruban
Vágólapra másolva!
A perui Chan Chan ősi romvárosában előkelő nők egy csoportja textilkészítéssel töltötte napjait a 15. században. A régészek a közelmúltban egy tömegsírt fedeztek fel itt, ahol huszonöt személyt temettek el. Az elhunytak többsége nő volt, de akadtak gyermekek és a tinédzserek is, akiket a perui kulturális minisztérium szerint textilfeldolgozáshoz használt eszközökkel együtt temettek el.
Vágólapra másolva!

A szakemberek úgy gondolják, hogy mivel a nőket ezekkel a tárgyakkal együtt temették el, valószínűleg textilfeldolgozással foglalkoztak. A elhunytakat ülő helyzetben, behajlított lábbal temették el, és legtöbbjük 30 év alatti volt.

– mondta Jorge Meneses Bartra, a kutatási projektet vezető régész az Andina perui hírügynökségnek, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – A csontvázakat pamutba, majd egy másik, növényi szövetből készült szövetbe burkolták.

A régészek körülbelül 25 csontvázat fedeztek fel egy tömegsírban Peruban Forrás: Peruvian Ministry of Culture

A Smithsonian Magazine szerint a temetkezési helyen talált sírtárgyak száma - köztük a több tucat kerámiatárgy - arra utal, hogy az eltemetett emberek az elit tagjai voltak.

Az ősi város Chan Chan neve „ragyogó napot" jelent; ez volt Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városa, amely az egykori Csimu Királyság központja volt.

A birodalom a 15. században érte el csúcspontját, egészen az inkák 1470-es hódításáig. A csimuk emberáldozatokat is bemutattak, ám azt a szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a most felfedezett tömegsírban eltemetett személyek hogyan haltak meg.

A régészek a csontok alapján azonban úgy vélik, hogy ugyanabban a sírban két temetkezés is történt.

A kutatók szerint a második embercsoport maradványait valószínűleg egy másik temetkezési helyről, később hozták ide.