Először mutattak ki aranysakál-szaporulatot Németországban, ahol eddig nem volt honos az inkább Délkelet-Európában előforduló kutyaféle.

Ürülékminták genetikai vizsgálata kimutatta, hogy egy szülőkből és legalább két kölyökből álló aranysakálcsalád él a Fekete-erdőben, jelentette be pénteken Stuttgartban a baden-württembergi környezetvédelmi minisztérium.

Az ürüléken kívül a toportyánként, nádi vagy réti farkasként is ismert ragadozó jelenlétét bizonyítja

a freiburgi erdészeti kutatóintézet egy vadkamerájának október 26-i felvétele is, amelyen egy kölyök aranysakál látható.

Aranysakál (Canis aureus)Forrás: WWF/Rey Millet

Ez a példány egy, a Baar-vidéken már korábban kimutatott testvérpár egyik tagja lehet, vagy pedig a most azonosított család egy további kölyke – közölték a hatóságok.

Mivel az aranysakálok rendszerint négy-öt utódot hoznak világra áprilisban vagy májusban, a szakértők abból indulnak ki, hogy az azonosított családban több kölyök is van az igazoltakon kívül.

A ragadozó Európa délkeleti részén és Ázsia egészen Indokínáig terjedő, mediterrán jellegű vidékein él, de az utóbbi években északabbra és nyugatabbra is előfordul egy-egy példány Európában.

Németországban elsőként 1997-ben, az északkeleti Brandenburg tartományban észleltek aranysakált.

(MTI/dpa)