Azt már megszokhattuk, hogy egyre gyakrabban tudósítanak a Bükk vadonjában felbukkanó barnamedvékről vagy hiúzokról. De hogy egy a kenyai és tanzániai szavannák vadvilágából származó macskaféle kóboroljon az Északi-középhegység erdőségében, ugyancsak különleges hírnek számít.

Kelet-afrikai szavannai vadász kóborol a Bükkben

Szenzációs eseményről számolt be az Amve.hu internetes portál, egy Borsodnádasd térségében megfigyelt kelet-afrikai vadmacska, a szervál felbukkanásáról. Az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy furcsa macskafélét láttak kóborolni a Bükki Nemzeti Park területén.

Még egy helyi porta udvarára is bemerészkedettForrás: Amve.hu/Tamás Balázs

A szervált Eger, majd Borsodnádasd közelében is látták, ahol bemerészkedett egy helyi portára. 

A furcsa vendégről Tamás Balázs videófelvételt is készített, ami lentebb tekinthető meg. A felvétel tanúsága szerint az állat egyáltalán nem viselkedett félénken, illetve ellenségesen, ami arra utal, hogy hozzászokhatott az emberi környezethez.

Ez pedig azt valószínűsíti, hogy valahonnan megszökhetett a házi macska módjára viselkedő szervál, bár arról egyelőre még nem szólnak a tudósítások, hogy sikerült-e a feltételezett gazda nyomára ráakadni.

Egész Afrikában elterjed ragadozónak számít

A szervál (Leptailurus serva ) a ragadozók rendjébe (Carnivora) ezen belül pedig a macskafélék családjába (Felidae) tartozó Afrikában honos faj. 

Az egész kontinensen elterjedtnek számít, Fokföldtől Algériáig. 

Legjelentősebb populációi Tanzánia, Botswana és Zimbabwe területén találhatók. A kifejlett példányok teljes testhossza 67 és 100 cm közötti, amihez még a hiúzhoz (Lynx lynx) hasonló rövid farok tartozik. Igen jellegzetes fajjegye a két nagy ovális és egymáshoz közel elhelyezkedő fül.

A szervál bundáját a leopárdéhoz hasonló fekete pettyek díszítikForrás: Wkimedia Commons / Vassil

A homokszínű bundáját a leopárdéhoz hasonló fekete pettyek díszítik. Mind a látása, mind pedig a hallása kitűnő, és hatékony vadásznak számít. A szervál elsősorban éjszaka les a prédájára, zsákmányát rágcsálók, madarak és kisebb antilopok alkotják. Egyik különleges tulajdonsága, hogy a testméretéhez képest rendkívül magasra, akár három méterre is képes felugrani. A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) listáján a nem veszélyeztetett fajok között tartják nyilván.