Elrabolt értékes műkincseket kapott vissza Etiópia Angliától

Etiópia
Ősi etióp kopt templom belseje
Vágólapra másolva!
Hivatalos ceremóniával ünnepelte meg Etiópia, hogy brit katonák által a 19. században ellopott műkincseket kapott vissza. Két hónappal azután, hogy a kelet-afrikai ország kincseit hivatalosan átadták Londonban, vasárnap a közönségnek is bemutatták a tárgyakat az Addisz-abebai Nemzeti Múzeumban.
Vágólapra másolva!

Tizenkét elefánton és kétszáz öszvéren szállították el az elrabolt kincseket

Az etióp kormány szerint nem kapott még vissza az ország korábban ilyen nagy értékű, történelmi jelentőségű elrabolt kincseket. A 13 darabos gyűjtemény többek között egy koronából, egy császári pajzsból, egy kézzel írott imakönyvből és különböző ékszerekből áll.

Az értékek nagy része a brit hadsereg rablóhadjárata révén jutott Európába,

miután II. Tevodrosz etióp császár (1818-1868) a magdalai csatában 1868-ban vereséget szenvedett és megbukott, majd öngyilkos lett.

II. Tevodrosz etióp császár egykorú portréja Forrás: Allafrica.com

A történelmi feljegyzések szerint 12 elefántra és több mint 200 öszvérre volt szükség a kincsek elszállításához.

II. Tevodrosz öngyilkossága, korabeli metszeten Forrás: Africa News

Az etióp kormány további műkincsek visszaadását is követeli Nagy-Britanniától, például a frigyládát is ábrázoló oltártáblákét, etióp nyelven tabotokét. Ezeket a londoni British Museumban őrzik, de soha nem állították még ki őket.

Egyre több afrikai ország követeli vissza az elrabolt nemzeti kincseit

Emellett visszakövetelik II. Tevodrosz fia, Alemajehu herceg földi maradványait is, amelyeket a császár öngyilkossága után vittek Nagy-Britanniába. "A kultúránk és értékrendünk örökségének számító számos műkincset raboltak el a csaták során és vittek ki illegálisan az országból" - mondta Nasise Challi turizmusért felelős miniszter a vasárnapi ünnepségen.

Ősi etióp kopt templom belseje Forrás: Elter Károly

A magdalai csata után történtek régóta terhelik Etiópia és Nagy-Britannia kapcsolatát.

Más afrikai országok, köztük Egyiptom is követelik a gyarmatosítók által elrabolt kincseik visszaadását az egykori gyarmatosító nyugati államoktól. Még mindig rengetek Afrikából származó érték található európai múzeumokban és magángyűjteményekben.

(Forrás: MTI/AFP/Reuters)