Utál ingázni? Pedig tudomány szerint több okból is hasznos lehet

ingázás
Egy új kutatás szerint a napi ingázásunk sokat elárul a munkahelyi termelékenységünkről
Vágólapra másolva!
A Dartmouth College új kutatása szerint az ingázás kiemelten fontos lehet egy-egy munkanap során. A szakemberek most publikált tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy bizonyos, ingázás közben mutatott viselkedési és pszichológiai minták felhasználhatók a munkateljesítmény és az alkalmazottak elégedettségi szintjének pontos előrejelzésére a nap folyamán.
Vágólapra másolva!

A IEEE Pervasive Computing tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint maga az ingázás előrevetítheti a munkavállalók teljes napját. A szakemberek ma már megbízhatóan tudják azonosítani, hogy az irodába és onnan történő utazás milyen hatással van az egyes dolgozókra.

A tanulmány adatait 275 dolgozó okostelefonján és fitneszkövetői segítségével rögzítették egy egyéves megfigyelési időszak alatt.

A résztvevők állapotát a kutatók 30 perccel ingázás előtt és után is rögzítették. Ezeknek az egyéneknek a többsége (körülbelül 95 százaléka) autóval ment munkába és onnan haza. A kísérletbe bevontak egy Garmin vivoSmart 3 aktivitáskövetőt és egy okostelefon-alapú érzékelőalkalmazást kaptak.

Egy új kutatás szerint a napi ingázásunk sokat elárul a munkahelyi termelékenységünkről Forrás: Pinterest

– mondta Andrew Campbell, a Dartmouth College számítástechnika professzora, a tanulmány vezető kutatója és társszerzője a ZME Science online tudományos portálnak.

A tanulmány szerzői szerint ez az adathalmaz felhasználható a dolgozók termelékenységének és elégedettségének pontos előrejelzésére. A kutatás abban is segíthet, hogy a munkaadók javítsák a dolgozók életminőségét, hogy így produktívabbá váljanak.

– mutatott rá Subigya Nepal, a Dartmouth PhD-hallgatója és a tanulmány másik vezető szerzője. – A kulcsnak az ingázási stressz és az ingázási élményre adott fiziológiai reakció objektív felmérése bizonyult.

Kevesen élvezik igazán az ingázást Forrás: Pinterest

A szakemberek minden munkavállaló egy-egy napját a „kontraproduktív munkaviselkedés" és a „szervezeti állampolgári magatartás" alapján értékelték, amelyek a munkavégzés két elismert kritériuma. Az első olyan viselkedés, amely károsítja a szervezet általános hatékonyságát, míg az utóbbi előnyös.

Az egyes viselkedési formák alapvonalait a résztvevők által beküldött rendszeres, önbevallásos kérdőívek határozták meg.

Pino Audia, a Tuck School of Business Menedzsment és Szervezetek Tanszékének professzora szerint a gyengén teljesítőkhöz képest a jól teljesítők nagyobb következetességet mutatnak a munkából való megérkezés és távozás idejében. Ahogy arra rámutatott, ez drámaian csökkenti az ingázási változékonyság negatív hatásait, és arra utal, hogy

a nagy teljesítmény titka a jobb rutinokhoz való ragaszkodásban rejlik.

A csapat azt reméli, hogy eredményeiket a jövőben egy új technológia alapjaként fogják felhasználni, amelynek célja az ingázáshoz kapcsolódó stressz észlelése és csökkentése.