Példátlan méretű kihalási hullám várhat Ausztráliára

róka
Vágólapra másolva!
Példátlan mértékű kihalási hullám várhat Ausztrália őshonos állatfajaira 2050-re az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) és az invazív fajokkal foglalkozó központ (Center for Invasive Species Solutions - CISS) kedden bemutatott jelentése szerint, mely az invazív fajoknak az ausztrál őshonos fajokra kifejtett hatását vizsgálta.
Vágólapra másolva!

Eredményeik szerint Ausztrália veszélyeztetett növény- és állatfajainak, valamint élőhelyeinek

több mint 80 százalékára hatással vannak az idegenhonos fajok.

"Kulcsfontosságú a sürgős, határozott és koordinált fellépés az invazív fajok megállítása érdekében, hogy megvédhessük a különleges, pótolhatatlan állat- és növényfajokat, és Ausztráliának ebben nagy múltja van" - fogalmazott Andy Sheppard, a CSIRO jelentésének társszerzője. A tanulmány szerint az invazív fajok jelentős szerepet játszottak 79 Ausztráliában honos állat- és növényfaj eltűnésében az európai telepesek érkezése óta.

A becslések szerint Ausztrália 390 milliárd ausztrál dollárt költött az 1960-as évek óta az idegenhonos fajok okozta károk orvoslására. Jelenleg évente 25 milliárd dollárt költenek erre.

A róka az egyik legkártékonyabb invazív faj Ausztráliában Forrás: pexels.com

Sheppard közölte, igazi nemzeti tervre van szükség Ausztrália sokszínű vadvilágának megmentéséhez. Az Ausztráliában élő fajok több mint 70 százaléka sehol másutt nem található meg.

- véli a szakember.

A legkártékonyabb invazív fajok a jelentés szerint a nyulak, vadmacskák, disznók, rókák és varangyok.

Az idegenhonos fajok jelentette veszélyt tovább fokozza a klímaváltozás, a természeti katasztrófák további lehetőséget teremtenek a vadon élő állatoknak a terjedésre.