A fák a városok talajfelszíni hőmérsékletét 12 Celsius-fokkal hűtik

London
Épületek és fák képe Londonban.
Vágólapra másolva!
293 európai ország műhold-adatainak analízise azt találta, hogy a fáknak jelentős a hűsítő hatása, míg más zöldterületeknek nem.
Vágólapra másolva!

.
A fák hűsítő hatása csökkenti az európai városok felszíni hőmérsékletét, nyáron akár 12 Celsius-fokkal is, bizonyos régiókban. Ezzel szemben a zöld tereknek fák nélkül jelentéktelen a hűtő hatásuk, egy nemrég publikált tanulmány szerint, ami azt erősíti, hogy a faültetés segíti a városok adaptálódását a globális felmelegedéshez.

Jonas Schwaab, a zürichi Svájci Szövetségi Műszaki Intézet kutatója és kollégái a műholdak által gyűjtött talajfelszíni hőmérsékleti adatkat alkalmazva, összehasonlították a fákkal borított területek és a fák nélküli városi zöld területek, mint például a parkok, utak, és épületek közti hőmérséklet különbségeket. 293 európai helyszínt elemeztek ezzel a módszerrel. A műholdak által mért talajfelszíni hőmérséklet nem ugyanaz, mint a levegő hőmérséklete, amely közelebb van ahhoz, amit az emberek éreznek. Általában a fával fedett területek és az épített területek közti léghőmérséklet különbség sokkal kisebb lenne, mint a talajfelszíni hőmérséklet különbségek – mondja Schwaab.

A kutatócsoport megállapította, hogy a városok fával fedett területeinek sokkal alacsonyabb a felszíni hőmérséklete a környező, fa nélküli területekhez képest. Közép-Európában 8-12 Celsius-fok volt ez különbség, míg a forróbb Dél-Európában pedig 4 Celsius-fok.

Épületek és fák képe Londonban. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2298675-trees-cool-the-land-surface-temperature-of-cities-by-up-to-12c/

A fák hűsítő hatása főleg az árnyékolásból és a kipárolgásból származik, amikor a fában lévő víz felszabadul, ahogy a víz a leveleiken át elpárolog. Ez a folyamat hőenergiát von el a környezettől az evaporációhoz, csökkentve a környezet hőmérsékletét. Dél-Európa melegedő klímájában a termőtalaj és a vegetáció általában szárazabb, tehát a párolgás hűsítő hatása is kisebb, mint az északi régiókban.

A csapat azt is megállapította, hogy a fa nélküli zöld területek nyújtotta hűsítés jelentéktelen, és bizonyos esetekben a fa nélküli zöld területek még melegebbek is válhatnak a környező városi területeknél.

Az extrém hőség növekvő probléma az európai városok számára és másutt is. A vizsgálati eredmények megmutatják a fák nagy jalentőségét az európai városok számára, de mivel hatásuk nagysága változó, a hőcsökkentési stratégiákat is régiónként kellene személyre szabni - mondja Schwaab.

(Forrás: New Scientist)