A norvég médiába is bekerült Zséliné Válóczi Ildikó döbbenetes videója, amelyet a konyhájából készített. Az ablakból tökéletesen lehetett látni, ahogy egy kardszárnyú delfin (gyilkos bálna) éppen a reggelijét fogyasztja. A videó a norvég lapokba és internetes újságokba is bekerült.

A több mint egy évtizede Norvégia egyik eldugott szigetén (Nord-Arnøy-on) élő magyar család női tagja filmezte le azt, ahogy a kardszárnyú delfin a reggelijét fogyasztja.  

Zséliné Válóczi Ildikó az NRK honlapján azt nyilatkozta, hogy a gyilkos bálnák nagyjából egy órán keresztül úszkáltak annál a tengerszorosnál, ahol a házuk is áll. A videó megtekintése után kiderült, hogy a hatalmas testű gyilkos bálnák egy barnadelfinnel játszadoznak, pontosabban reggelijük előtt néhányszor a levegőbe lökik a tehetetlen állatot.

"Itt minden nap egy csoda vár" - kommentálta a látottakat Ildikó. Nem tudunk vele vitába szállni.

Az Origo kérdésére Zséliné Válóczi Ildikó így idézte fel a történteket: 

A videó nagy sikert aratott Norvégiában, mert nagyon ritkán látni ilyesmit, az pedig, hogy le tudtam filmezni, külön csoda. Ezek az állatok nagyon gyorsan mozognak. Azt vettem csak észre, hogy a hullámok zajosabbak voltak a szokásosnál. Pont egy nagy vihar utáni nap volt amúgy. A tenger nagyon közel van a házunkhoz, a többit meg már látni a filmen."

Eve Jourdain, a Norwegian Orca Survey munkatársa szerint a felvételek elején még úgy tűnik, hogy él az élelemnek kiszemelt barnadelfin, de aztán később már halottnak látszik. "Mindez valóban kegyetlennek tűnik, mert a hatalmas, 6 méteres gyilkos bálna úgy játszik a delfinnel, mint a macska az egérrel" - mondta Eve Jourdain. Ugyanakkor ez nem öncélú játék. A gyilkos bálnák minden bizonnyal saját kicsinyeiknek mutatják meg, hogyan kell a zsákmányt elejteni." 

A Norvégia partjai mentén élő gyilkos bálnák azonban nemcsak halakat, hanem fókákat és delfineket is esznek. De az, ami ezen a videón látszik, hogy a gyilkos bálnák játszanának az elejtett zsákmánnyal, nagyon ritka.

"A videón látható nagy hím farokúszója a Nyugat-Norvégiából ismert kardszárnyú bálnák egyikére emlékeztet. Gyorsan mozognak, észak felé tartanak, s minden bizonnyal csak átmenetileg álltak meg Nord-Arnøy-on" - mondta Eve Jourdain.

A videót itt tudja megnézni.

Forrás