A Csendes-óceánon fekvő apró szigetekből álló Kiribati állam megszünteti a Phoenix-szigetek Védett Területet és engedélyezi a halászatott - írja az American Association for The Advancement of Science. 

A csendes-óceáni állam, Kiribati, amely 2008-ban létrehozta a Phoenix-szigetek Védett Területet, akkor a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területét, a héten bejelentette, hogy eltörli a védelmet és engedélyezi a halászatot. A hatóságok azt nyilatkozták, hogy a nemzet nem kapta meg az ígért kártérítést, amiért 2015-ben betiltották a Japán méretű rezervátum területén a halászatot.

A lakatlan  Orona korallzátony partjai a Phoenix-szigetek Védett Területen, amelynek eltörölték a védettségét.Forrás:https://oceanexplorer.noaa.gov/okeanos/explorations/ex1703/background/pipa/welcome.html

Most a zátonyok és a szigetek körül engedélyezni fogják a „szigorúan irányított halászatot természetvédelmi intézkedések mellett", valamint az ipari halászatot is, főleg a konzervnek szánt csíkoshasú tonhalakra a rezervátum többi részén, nyilatkozta a halászati minisztérium titkára.

Óriás kagyló (Tridacana maxima) a sekély, napfényes Orona-sziget lagúnájában, mely egy lakatlan korallzátony a Phoenix-szigetek Védett Területen.Forrás: https://oceanexplorer.noaa.gov/okeanos/explorations/ex1703/background/pipa/welcome.html

A tengerbiológusok lehurrogták a döntést, mondván, hogy ez károsíthatja a zátony ökoszisztémáit és a tonhal populációkat, amelyek  tömegesen szaporodnak a természetvédemi területen. A halászat engedélyezése szörnyű hiba- mondta Daniel Pauly, a vancouveri Brit Kolumbiai Egyetem tengerbiológusa.

(Forrás: merican Association for The Advancement of Scence)