Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy engedélyezte és javasolja a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának használatát az 5-11 éves korosztálynál is - írják az EMA oldalán. A bejelentés szerint a 12 év alattiak esetében a vakcina adagja kevesebb, pontosan harmadannyi lesz, mint amit a 12 év felettieknél alkalmaznak.

A Gyógyszerügynökség tájékoztatása szerint 

a vakcina hatékonyságát közel 2000 olyan 5 és 11 év közötti gyereknél vizsgálták, akiknél nem volt jele korábbi fertőzésnek. 

A Gyógyszerügynökség vizsgálatai szerint a Pfizer vakcinájának előnyei az 5-11 éves gyerekek esetében – ahogyan az eddigi vizsgálatok szerint a 12 év felettiek esetében is – meghaladják a kockázatokat. A teszteken részt vett gyerekek egyik fele a Pfizer vakcináját, egy másik része pedig placebót kapott. 

Az oltóanyagot kapott 1305 gyerek közül három fertőződött meg koronavírussal, míg a placebót kapott 663 gyerek közül 16  

- írják, majd hozzáteszik: ez azt jelenti, hogy a vizsgálat szerint 

a vakcina 90,7 százalékos hatékonysággal előzte meg a koronavírus-fertőzést. 

Kiemelték azt is, hogy a valódi arány 67,7 és 98,3 százalék között lehet. 

Fontos a gyermekek védelme (illusztráció)Forrás: AFP/Damien Meyer

Mint arról az Origo korábban beszámolt: Gulyás Gergely korábban azt mondta, ha az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja, akkor Magyarországon is olthatják majd az 5-11 év közötti gyerekeket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy 

bármelyik vakcinával, melyre uniós vagy magyar engedélyt adtak ki. 

Gulyás szólt arról is, hogy minden oltás esetében hat hónapos a teljes védettségi idő, és ezután csökkeni kezd a hatékonysága. Az egész folyamatot vizsgálni kell, és könnyen lehet, kell negyedik oltás is, de most a legfontosabb, hogy a harmadik oltást mindenki adassa be - tette hozzá.

A címlapi / social kép illusztráció.