A Kanadában talált hibrid lazac a klímaváltozás eredménye lehet

lazac, coho lazac, Chinook lazac, hibrid lazac
A coho és a Chinook lazacfajok felnőtt hibridje.
Vágólapra másolva!
A Vancouver-szigeten lévő Cowichan folyó szájának közelében talált lazac a coho és a Chinook fajok hibridje, amely azért keletkezhetett, mivel ívásuk helyszíne és időzítése átfedésbe került.
Vágólapra másolva!

A hibrid lazac lehet, hogy a vízi utak, ahol születtek, környezeti változásai miatt keletkezett. Andres Araujo kanadai Halászati és Óceáni Kormányhivatal biológusa és kollégái analizálták annak a lazacnak génjeit, amely a Vancouver-szigetet a szárazföldtől elszeparáló Georgia- szorosban leginkább vizsgált lazac volt 2013 és 2019 közt. Azt találták, hogy a mintának, amit fiatal Chinook lazacnak (Oncorhynchus tshawytscha) feltételeztek, szokatlan genetikai markerei voltak. Több mintavétel és genetikai analízis megmutatta, hogy ezek a halak hibridek voltak, egy másik a régióban talált fajjal, a coho lazaccal (Oncorhynchus kisutch) való kereszteződésből.

Sok hibrid úgy néz ki, mint a két faj keveréke, mondja Arauio. Néhánynak szürke csíkos ínye van, átmenet a Chinook fekete ínye és a sápadt coho ínye közt, például. Hibrid lazacokat dokumentáltak korábban, de nagyon ritkán. A legutóbbi tanulmányban a csapat a hibridek állandó, alacsony szintű jelenlétét fedezte fel, melyek legtöbbjét a két faj fontos ívó területének, a Cowichan folyó szájának közelében találták.

A csapat azt mondja, hogy a minták közel 5 százaléka, amiről úgy gondolják, hogy a Cowichan folyóból származik, hibrid. Arajuo és kollégái úgy gondolják, hogy ezek a hibridek a klímaváltozás Cowichan folyóra gyakorolt hatásának az eredménye lehet.

Az utóbbi években a száraz kondíciók csökkentették a folyó szintjét, eltolva a Chinook lazac nyár végi ívásának kezdetét. Ez növeli az esélyét, hogy a coho - amely ősszel érkezik és ívik – átfedésbe kerül a Chinook ívásával, ami kereszteződést eredményezhet

.

A coho és a Chinook lazacfajok felnőtt hibridje. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2298709-hybrid-salmon-found-in-canada-may-be-a-result-of-climate-change/

Araujo azt mondja, voltak anekdodikus jelentések arról, hogy a coho és a Chinook lazac egyidejűleg osztozik a Cowichan ívási területen, amely nem igazán várható.

Úgy vélik, a folyó menti fakitermelés csökkentette a megfelelő élőhely mennyiségét a lazac íváshoz, amely tovább ösztönzi, hogy a két faj útja kereszteződjön. Ahogy a régióban egyre több patak zsugorodik egy egyre melegebb világban, ilyen hibridek egyre gyakoribbá válhatnak, mondják a kutatók.

A csapat azt találta, hogy néhány hibrid elérte a felnőttkort és képesek voltak szaporodni, de a kereszteződés problémákat okozhat, mivel a hibridek lehet, hogy kevésbé jól alkalmazkodnak a környezetükhöz, mondja Araujo.

Michel Miller a Kaliforniai Egyetem zoológua azt mondja, hogy nincs meggyőződve arról, hogy a hibridizáció az emberi aktivitás közvetlen következménye. Azt mondja, ez a két faj több ezer éve ugyanabban a folyóban van és sok alacsony vízszintű évet elviselt úgy hogy ívásuk kevéssé volt elszeparálva.

Ha a hibridizációnak negatív hatása van a lazac populációra, messzemenő következményei is lehetnek. A lazac különböző állatoknak a táplálékforrása, és ökonómiailag is fontos a területnek, és mélyen jelentős a régió bennszülött kultúráiban.

Araujo reméli, hogy a jövőbeni monitorozási programok használni tudják ezeknek a hibrideknek az előfordulását, mint az ökoszisztéma egészségének figyelmeztető jelét, mivel a folyórendszerben lévő problémák indikátorai lehetnek, mint például az alacsony vízszintek.

(Forrás: New Scientist)