Repülő orral vadásznak az alattomos szagokra

drón
A frissen kifejlesztett e-orrot hordozó ipari drón bevetés közben
Vágólapra másolva!
Spanyol mérnökök drónra szerelhető elektronikus orrot fejlesztettek ki, amelyet egy szennyvíztisztítómű környékén röptetnek, hogy szagtérképet készítsen. A berendezés cirkálás közben érzékeli, ha elkezdenek kellemetlen szagok terjengeni, így az üzemben azonnal tudnak intézkedni.
Vágólapra másolva!

Világújdonságnak számít a különleges repülő orr

A kutatómérnökök által kidolgozott elektronikus orr – röviden e-orr – az emberi szaglószervet megközelítő érzékenységgel szimatolja ki a szennyvízkezelő üzemből kiszüremlő szagokat. A csekély súlyú, így egy drón által könnyen elhordozható e-orr

pontosan méri a szaganyagok koncentrációját, megjósolja a szagintenzitást,

és valós idejű szagtérképet készít a szennyvíztisztítómű környékéről.

A frissen kifejlesztett e-orrot hordozó ipari drón bevetés közben Forrás: Institute for Bioengineering of Catalonia

A világújdonságnak számító módszerről az iScience folyóirat novemberi számában adnak hírt a fejlesztők. A szennyvíztisztítóműben hagyományosan egy emberekből álló brigád hivatott a telep különböző pontjain zsákokba gyűjtött levegőmintákba beleszippantani és a tapasztaltakat elemezni.

A szennyvíz nemcsak a környezetre lehet veszélyes, hanem a kellemetlen szagoknak való kitettség komoly élettani és pszichológiai hatásokkal is együtt járhat Forrás: Imaginechina/Qi qi - Imaginechina/Qi Qi

Az eljárást elegánsan dinamikus olfaktometriának nevezik, és jobb híján ezt tekintik aranysztenderdnek, holott a procedúra lassú, költséges, és nem is végezhető elég nagy gyakorisággal ahhoz, hogy az üzemeltetők egy akutan felmerülő probléma forrását azonnal azonosítani tudják.

– meséli a cikk rangidős szerzője, Santiago Marco, az Institute for Bioengineering of Catalonia munkatársa. – Nem szabad alábecsülni ennek az életminőségromboló hatását a környéken lakó emberekre, és a kellemetlen szagoknak való kitettség komoly élettani és pszichológiai következményekkel is bír."

A szagtalan szén-dioxid detektálására is alkalmas

Marco és csoportja azért tervezte és hozta létre az e-orrot, hogy a drónra szerelt és mesterséges intelligenciával megtámogatott szenzor az embereknél hatékonyabban, élő időben tudja figyelni és térképen láthatóvá tenni a szennyvíztisztítóból kiszabaduló szagokat.

A kutatók zsákokban légmintákat gyűjtöttek az egyik szennyvízkezelő műből, és betanították az e-orrot a különböző fajta bűzös vegyületek – például a sorra záptojáshoz, vizelethez, illetve égett gyufához hasonló szagú kénhidrogén, ammónia és kén-dioxid – felismerésére.

A repülő e-orr szerkezeti felépítését bemutató ábra Forrás: MDPI

Az e-orrot egy speciális szenzorral az emberi orr számára érzékelhetetlen szén-dioxid kiszagolására is alkalmassá tették.

Laboratóriumi körülmények között az e-orr csaknem olyan jól teljesített, mint emberi mintaképe.

A mérnökök az 1.3 kilogramm súlyú e-orrot egy ipari drónra erősítve a levegőbe bocsátották, és egy közepes méretű dél-spanyolországi szennyvízkezelő telep fölött cirkáltatták idén január és június között. A szaglászódrón a telep különböző létesítményei fölött lebegve egy tíz méter hosszúságú csőbe szívta fel a levegőt, majd szenzorkamrájában elemezte annak összetételét.

A szaglászó drón a telep különböző létesítményei fölött lebegve egy tíz méter hosszúságú csőbe szívta fel a levegőt, majd szenzorkamrájában elemezte annak összetételét Forrás: MDPI

„A szagmérésben az a trükkös, hogy emberi érzékeléshez kötött, nincs szabványosítható mértékegysége – magyarázza Maria Deseada Esclapez, a Depuración de Aguas del Mediterráneo szennyvízkezelő és -fertőtlenítő vállalat munkatársa. – Ezért nem elég a mintavételezett levegőben az egyes összetevők abszolút mennyiségét meghatározni, hanem azt is meg kell jósolni, hogy az emberek számára mennyire tűnik intenzívnek egy adott szag."

A bűznek nincsen szabványosítható mértékegysége

Az eredmények igazolták, hogy a drónra szerelt e-orr alkalmas a szennyvíztisztítóból kiszabaduló szagok figyelésére. A terepi teszten gyűjtött minták közül 13-ból 10 esetében egyezett az e-orr ítélete az emberi megfigyelőkből álló brigádéval. A drón mozgékonyságát és a mesterséges intelligencia kínálta lehetőségeket kihasználva az e-orr térben és időben sikeresen térképezte fel a szagok koncentrációját, és első alkalommal mutatta be, hogy elektronikus eszközök segítségével megjósolható a szagok szubjektív intenzitása.

A drónra erősített "elektronikus orr", vagyis szagérzékelő és analizáló műszer Forrás: MDPI

„Rendkívül elégedettek vagyunk az eredményekkel, de további ellenőrző vizsgálatokra van szükségünk, és robusztusabbá is kell tennünk a berendezést ahhoz, hogy a való életben bevethessük" – szögezte le Marco.

A csoport tervei között szerepel az e-orr súlyának további lefaragása, valamint a mérési eljárás szabványosítása.

Szándékukban áll továbbá a berendezést a hőmérséklet, a páratartalom és egyéb környezeti tényezők változásával szemben optimalizálni, hogy ezek ne befolyásolhassák a mérés pontosságát.

A közepes méretű dél-spanyolországi szennyvízkezelő telep, amely felett elvégezték a próbaméréseket Forrás: MDPI

„Munkánk más hasonló létesítmények számára is hasznosnak bizonyulhat. Gondolunk itt elsősorban a szemétlerakókra, a komposztáló üzemekre, de akár a nagyobb marha- és sertéstartó telepekre is, mert ezeken a helyeken mind hasonló kellemetlen szagok keletkeznek" – mondta végül Marco. Esclapez is abbéli reményének adott hangot, hogy az ipar rövidesen felkarolja és hasznosítja majd az új találmányt.