Sokkoló videót tettek közzé egy szarvast vízbe fojtó jegesmedvéről

Vágólapra másolva!
Elképesztő, korábban sosem látott jelenetet rögzített egy lengyel kutatócsoport egy rénszarvast zsákmányoló jegesmedvéről. Az eset jól mutatja, hogy a klímaváltozás miatt a jegesmedvék kénytelenek másfajta táplálék után nézni, ha életben akarnak maradni.
Vágólapra másolva!

A prédát vízbe fojtó jegesmedvét a norvég Spitzbergákon filmezték le a szakemberek. A felvételen jól látható, ahogy a nőstény jegesmedve a tóban úszó rénszarvast üldözi, majd elkapja, és addig birkózik vele, amíg a patás meg nem fullad. Végül a tetemet a partra vonszolva elfogyasztja a zsákmányt.

A jegesmedvéknek támaszpontul szolgáló jégtáblák a klímaváltozás miatt erősen megfogyatkoztak, így a főként fókákat fogyasztó veszélyeztetett faj a szárazföldre kényszerült. Ebben a helyzetben kénytelenek másfajta, alapvetően szárazföldi prédákat is elejteni, ha nem szeretnének éhen halni.

A jegesmedvék nagy szerencséje, hogy a vadászat visszaszorítása, valamint a különböző természetvédelmi intézkedések miatt a rénszarvasok száma az elmúlt években nőtt a Spitzbergákon: egyes becslések szerint a helyi populáció egyedszáma eléri a 20 000-et.