Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország az új orbitális állomás számára, amely űrhajósok és rakomány szállítására is egyaránt képes lesz - jelentette ki Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz állami vállalat vezérigazgatója újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Gazdaságtalanná válik hamarosan a Nemzetközi Űrállomás fenntartása

Az Interfax hírügynökség idézte Rogozint, aki kijelentette: az új űrállomás kiépítéséhez a kezdeti szakaszban a már rendelkezésre álló űrhajókat - az emberes Szojuzokat és a teherszállító Progresszeket - fogják használni.

A  Szojuz MSz-18 orosz űrhajó felbocsátása a bajkonuri űrközpontbólForrás: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

Az Interfax emlékeztetett rá: Oroszország fontolóra vette saját űrállomás megépítését és a Nemzetközi Űrállomás-projektből történő kilépést, az állomás orosz szegmensének romló műszaki állapota miatt. Rogozin korábban azt mondta, hogy az abban lévő berendezések mintegy 80 százaléka elérte hasznos élettartamának végét, és a 2025 utáni fenntartás költségei új állomás építésének költségeihez lennének foghatók.

Alternatív megoldás a saját űrállomás

 Sajtójelentések szerint Oroszország ezután kivonulhat az nemzetközi projektből, partnerekre ruházva át a felelősséget a saját szegmenséért.

Az ISS, vagyis a Nemzetközi Űrállomás fotójaForrás: AFP/-

Fennáll az a lehetőség is, hogy az orosz fél amerikai támogatással továbbra is fenntartsa saját moduljait. Az alternatív megoldás egy orosz nemzeti orbitális állomás létrehozása lenne, amelynek első modulját a tervek szerint 2025-ben bocsátanák fel, és amelynek telepítését 2035-ben fejeznék be.

(Forrás: MTI)