Ez az apró, lencseméretű hulladék tönkreteszi a tengerek élővilágát

műanyagszennyezés, műanyag pellet
űanyag pellet egy partra mosódott, elpusztult halban a Wellawatta közelében, Srí Lankában
Vágólapra másolva!
Apró műanyag pelletek milliárdjai lebegnek a világ tengereiben, amelyek legalább akkora károkat okozhatnak, mint az olajszennyeződések, ám még mindig nem minősülnek veszélyesnek. Pedig a tengeri madarak, halak és más vadon élő állatok gyakran tévesztik össze őket a táplálékkal. A környezetben ugyanis nanorészecskékké töredeznek, amelyek veszélyei még inkább összetettebbek.
Vágólapra másolva!

Műanyag pelletet találtak elhullott delfinek testében

Amikor májusban az X-Press Pearl nevet viselő konténerhajó kigyulladt és elsüllyedt az Indiai-óceánban, Srí Lanka attól rettegett, hogy a hajó 350 tonnányi, nehéz fűtőolaja az óceánba ömlik, ami

környezeti katasztrófát okozhat az ország érintetlen korallzátonyai és halászati ipara számára.

Az ENSZ az eseményeket az Indiai-óceán északi részén található szigetország „legrosszabb tengeri katasztrófájának" minősítette, ám a legnagyobb hatást mégsem a fűtőolaj, hanem a fedélzeten található veszélyes vegyi anyagok, köztük a salétromsav, a marónátron és a metanol okozta. Az ENSZ szerint a „legjelentősebb" negatív hatást mégis a nyolcvanhét, lencseméretű műanyag pellettel teli konténer váltotta ki.

Egy szennyezett csatorna Mumbai-ban Forrás: Rafiq Maqbool

A katasztrófa óta az ország partvonalának több száz kilométeres szakaszán rendkívüli mennyiségben hullanak szét ezek a műanyag granulátumok, és várhatóan az Indiai-óceán partvidékein érnek majd partot Indonéziától indulva Malajzián át Szomáliáig.

Néhol akár 2 méter mélyen is előfordulnak.

A szakemberek műanyag pelletet találtak elhullott delfinek testében és a halak szájában is. Óvatos becslések szerint körülbelül 1680 tonna műanyag granulátum került az óceánba és az ENSZ jelentése szerint nem véletlenül ez a történelem legnagyobb műanyagkiömlése.

Rendkívül tartósan szennyező anyag

Az angolul csak „nurdles" néven emlegetett, gyártás előtti műanyag pellet köznyelvi elnevezése valamennyi műanyag termékünk kevéssé ismert építőköve. Az apró gyöngyök készülhetnek polietilénből, polipropilénből, polisztirolból, polivinil-kloridból és egyéb műanyagokból. A műanyagüzemekből a környezetbe kerülve, vagy a világ minden tájáról nyersanyagként a gyárakba szállítva süllyednek el vagy lebegnek a víz felszínén attól függően, hogy maga a pellet milyen sűrűségű, illetve hogy édesvízben vagy sós vízbe került-e.

Műanyag pellet egy partra mosódott, elpusztult halban a Wellawatta közelében, Srí Lankában Forrás: Saman Abesiriwardana/Pacific Press/Rex/Shutterstock

A tengeri madarak, halak és más vadon élő állatok gyakran tévesztik össze őket egyfajta táplálékkal.

A környezetben ugyanis nanorészecskékké töredeznek, amelyek veszélyei még inkább összetettebbek. Tömegük szerint az abroncspor után ezek a második legnagyobb mikroszennyező források az óceánban. Évente elképesztő, 230 ezer tonnányi műanyag pellet kerül az óceánokba.

Akárcsak a kőolaj, a műanyag pellet is rendkívül tartósan szennyező anyag, ami évtizedekig kering az óceáni áramlatokban, mielőtt kimosódna a partra.

Ezek is úgymond „mérgező szivacsok", amelyek vegyi méreganyagokat és egyéb szennyező anyagokat vonzanak a felületükre.

A Srí Lanka-i haditengerészet személyzete a történetének legnagyobb műanyagszennyezése során, az X-Press Pearl konténerhajó katasztrófája miatt takarít meg egy tengerpartot Forrás: Chamila Karunarathne/EPA

– mondta Tom Gammage, az Environmental Investigation Agency (EIA) nemzetközi kampánycsoport munkatársa a The Guardian online portálnak. – Ráadásul mérgező szivacsként működnek: rengeteg mérgező vegyi anyag, amelyek Srí Lanka esetében már a vízbe kerültek, hidrofób, tehát víztaszító, így a mikroműanyagok felületén gyűlik össze.

Hozzátette: a szennyező anyagok milliószor jobban koncentrálódhatnak a pellet felszínén, mint a vízben. A laboratóriumi vizsgálatokból már az is kiderült, hogy amikor egy hal lenyel egy ilyen pelletet, néhány szennyező anyag kiszabadul.

Egyre növekszik a „műanyag rafting" jelensége

Egy közelmúltban publikált tanulmány megállapította, hogy ezek a pelletek a káros baktériumok, például az E coli vagy akár a kolera „tutajaként" is szolgálnak: elszállítják ezeket a szennyvíz- és a mezőgazdasági lefolyókból a fürdővizekbe, de a kagylók héjába is. A szakemberek szerint egyre növekszik a „műanyag rafting" jelensége.

Különböző műanyag tárgyak a madártetem gyomrában, tápcsatornájában. Forrás: http://okoroom.hu/blog/2020/03/06/mikromuanyagok-vs-termeszet-mindenhol-jelen-vannak-de-a-hatasuk-meg-alig-ismert/

Ennek ellenére, a kerozinnal, a dízelolajjal és a benzinnel ellentétben a műanyag pellet mégsem minősül veszélyesnek a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) veszélyes árukra vonatkozó szabályzata értelmében, a biztonságos kezelésre és tárolásra vonatkozóan.

Ez annak ellenére van így, hogy a műanyag pellet okozta környezeti veszély már három évtizede ismert. Az Egyesült Államok Kormányzati Környezetvédelmi Ügynöksége 1993-as jelentése már részletezte például azt, hogy

a műanyagipar hogyan tudná csökkenteni a kiömléseket és ezáltal a környezeti szennyezéseket.

A környezetvédők csak most egyesítik erőiket a Srí Lanka-i kormánnyal, hogy az X-Press Pearl katasztrófáját úgymond a „változás katalizátorává" alakítsák.

Nem szabad, hogy megismétlődjön az, ami Srí Lankán történt

Az IMO tengeri környezetvédelmi bizottsága ezen a héten Londonban ülésezett, ahol Srí Lanka felhívást intézett a döntéshozók felé, hogy sorolják a műanyag pelletet a veszélyes áruk közé. A javaslatot a közvélemény is támogatta, és több mint 50 ezer ember aláírt egy petíciót ezzel kapcsolatban.

A spanyolországi Briones strandon gyűjtött műanyag pellet, ami „mérgező szivacsként” viselkedik Forrás: K Berger/PA

– mutatott rá Gammage.

Tavaly legalább két kiömlés történt: az Északi-tengeren egy törött konténer az MV Trans Carrier teherhajón 10 tonna pelletet bocsátott a vízbe, amely Dánia, Svédország és Norvégia partjaira került; Dél-Afrikában egy 2020 augusztusi baleset környezetszennyezése pedig akár 2000 kilométeres partszakaszt is érinthet. Ráadásul a kiömlött 49 tonnának csak 23 százalékát sikerült visszanyerni.

A szakértők szerint azonban egyre növekszik a tudatosság az apró „golyócskák" jelentette hatalmas fenyegetéssel kapcsolatban.

Tavaly egy louisianai állam törvénye értelmében vádat emeltek két környezetvédelmi tiltakozó ellen az Egyesült Államokban azzal a váddal, hogy „terrorizáltak" egy műanyagipari lobbistát, amikor egy tajvani székhelyű gyár leállítását célzó kampány részeként a háza előtt hagytak egy doboz műanyag pelletet. Az aktivisták ellen felhozott, 15 éves börtönbüntetéssel járó vádakat később ejtették.

Veszélyesnek minősítenék a műanyag pelletet

Az ilyen, a műanyag pellet környezetszennyezésével kapcsolatos események a szakemberek szerint azonban megelőzhetők lennének.

Egyre elképesztőbb méreteket ölt a műanyag szennyezés az óceánokon Forrás: U.S. Navy/Mc3 Alexander Tidd

– mondta Hemantha Withanage, a Srí-i Környezeti Igazságügyi Központ igazgatója.

A műanyag pellet veszélyesnek minősítése – akárcsak a robbanóanyagok, gyúlékony folyadékok és más környezetre káros anyagok esetében – szigorú szállítási feltételekhez kötné azokat.

– hangsúlyozta Tanya Cox, a Flora & Fauna International természetvédelmi jótékonysági szervezet tengeri műanyag specialistája. – Katasztrófa-elhárítási protokollok is vonatkoznának rájuk, amelyek vészhelyzet esetén megakadályozhatják a legrosszabb környezeti hatásokat.

Az már eddig is közismert volt, hogy az élővilágra milyen nagy fenyegetést jelent a műanyag szennyezés Forrás: Biosphoto/Pierre Huguet / Biosphoto/Pierre Huguet

Eközben Srí Lankán folytatódik a „takarítás". A elpusztult és partra mosódó 470 teknős, 46 delfin és 8 bálna némelyikének komoly mennyiségű műanyag pellet volt a testében.