Egyre több portugál gályát figyelnek meg a brit tengerpartokon - írja a The Sun. Az állatok rendkívül veszélyesek lehetnek az emberre is.

Nagyon furcsa volt. Először azt hittem, egy lufi, de amikor közelebbről megnéztem, és azonosítottam egy alkalmazás segítségével, kiderült, mit találtam, és mennyire veszélyes" – nyilatkozta a lapnak egy 47 éves férfi, aki, Merseyside megye partjainál bukkant egy elpusztult példányra. Elmondása szerint az utóbbi időben egyre több partra vetődött portugál gályát figyelnek meg a szigetországban.

A portugál gálya a látszat ellenére nem egyetlen élőlény, hanem több organizmusból álló telep. A „közösséget" alkotó élőlények mindegyikének külön fiziológiai funkciója van, de egyedül nem lennének életképesek.

A portugál gálya mérge veszélyes az emberre is. Fogófonalai érintése esetén erős fájdalmat és gyulladást okoz, nem ritka a szívleállás és a halál sem.

Még az elpusztult példányokat is szigorúan tilos megérinteni.

Egyelőre nem tudni, mi okozza a portugál gályák tömeges megjelenését Nagy-Britanniában, a szakértők úgy vélik, az elmúlt időszakban tomboló heves viharok okozhatják a jelenséget.

A portugál gályák az Atlanti-óceán mellett megtalálhatók az Indiai-óceánban is.