Félelmetes pengék meredtek az eddig ismeretlen dinoszaurusz farkán

Stegouros elengassen
A Stegouros elengassen tudományos rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Eddig ismeretlen, pengés farkú, kutya méretű dinoszauruszfaj fosszíliáit fedezték fel Chilében - jelentették be szerdán őslénytankutatók.
Vágólapra másolva!

Növényevő volt, de kemény ellenfél lehetett

Egyes dinoszauruszoknak tüskés, másoknak bunkóban végződő farkuk volt, amelyet fegyverként használhattak. A Nature című tudományos folyóiratban bemutatott faj egyedének azonban minden korábban ismert állatfajjal ellentétben hét pár penge helyezkedett el a farka két oldalán az ősi azték harcosok fegyveréhez hasonló módon - közölte Alex Vargas, a tanulmány vezető szerzője.

A Stegouros elengassen tudományos rekonstrukciója Forrás: Live Science

A növényevő állat különböző fajok jellemvonásainak kombinációját mutatta, ami korábban megtévesztette a paleontológusokat. Mivel hátsó fertálya, beleértve a farokfegyvert, hasonlított a sztegoszauruszokéhoz, a kutatók a Stegouros elengassen nevet adták neki.
Miután Vargas és kollégái megvizsgálták a koponyatöredékeket és elvégeztek öt különböző DNS-elemzést,

arra jutottak, hogy a sztegoszauruszoknak csak távoli rokona lehetett a faj.

Ehelyett az anklyoszauruszok családjának déli féltekén élő ritka rokona volt.

A kréta kor végén élhetett a különleges hüllő

Vargas az "anklyoszauruszok elveszett ágának" nevezte a fajt. A fosszília 72-75 millió éves lehet, a csontok alapján felnőtt egyedről van szó. Orrától a farka végéig mintegy két méter hosszú volt, de marmagassága csak az ember combjáig ért volna - mondta Vargas.

Az új fajnak bizonyult Stegouros elengassen a késő kréta időszakban élt a mai Chile területén Forrás: Luis Perez Lopez / AP

A farok vélhetően védekezőeszközül szolgált a nagyobb ragadozókkal szemben, de valószínűleg a kiálló, páncélszerű csontok is elrettentették a támadókat, mivel meglehetősen "rágóssá" tették az állatot - tette hozzá.

(Forrás: MTI/AP)