Szokatlan tél várható a következő hónapokban

hidegrekord Peking
A woman wrapped up from the cold walks along a street on a winter day in Beijing on January 7, 2021, after China's meteorological authority recently issued a severe weather warning across large parts of the country. (Photo by WANG Zhao / AFP)
Vágólapra másolva!
Az átlagosnál magasabb hőmérsékletek várhatók a következő hónapokban a világ számos részén a La Nina időjárási jelenség hűtő hatása ellenére - közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).
Vágólapra másolva!

A WMO szerint a La Nina-jelenség, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán középső és keleti térségének a vizét, újra megjelent, és várhatóan 2022 első negyedévéig észlelhető lesz. Legutóbb 2020 augusztusa és 2021 májusa között éreztette hatását a bolygón. A jelenség hatással van a hőmérsékletekre, a csapadék mennyiségre, de szokásos hűtő hatása ellenére, valószínűleg számos térségben magasabb hőmérsékleteket eredményez.

- olvasható Petteri Taalasnak, a szervezet főtitkárának a közleményében.

Ez egy rövid távú enyhülés, és nem fordítja vissza a globális felmelegedés hosszú távú folyamatát, nem jelenti azt, hogy vissza lehet fogni a klímaváltozás elleni lépéseket - tette hozzá. A La Nina általában 2-7 évente jelenik meg, és széles körű hatással van az időjárásra világszerte, ellentétessel, mint az El Nino-jelenség, amely melegítő hatással van az időjárásra.

A világszervezet szerint azonban a globális felmelegedés az ilyen természeti jelenségek hatásait torzítja és súlyosbítja.

Számos szárazföldi területen magasabbak lesznek a hőmérsékletek, szokatlanul meleg tél várható Ázsia északi és északkeleti részein és az Északi-sarkvidéken.

Az átlagosnál melegebb lesz Észak-Amerika keleti és délkeleti részein, szinte egész Európában, valamint Egyenlítői Afrikai térségében.

A WMO szerint szokatlanul sok csapadék várható Délkelet-Ázsia egyes részein, Dél-Amerika északi térségében, míg szokatlanul száraz lesz az időjárás Dél-Amerika Egyenlítő alatti térségében, Dél-Ázsia egyes részein és a Közel-Keleten.