Ez tarthatja hosszabb ideig frissen a gyümölcsöket és zöldségeket

gyümölcs, frisseség
Ezzel az új módszerrel hosszabban friss maradhat a gyümölcs és így remélhetőleg nem végzi a szemetesben sem
Vágólapra másolva!
Évente több mint 1,3 millió almát dobnak ki, de mindez semmi ahhoz képest, hogy évente több száz millió banán is a szemetesben végzi. Bármilyen gyümölcsöt vagy zöldséget is vizsgálunk, végül kiderül, hogy túl sokat dobunk ki belőlük. Az élelmiszer-pazarlás jelentős globális probléma. A statisztikák szerint világszerte az összes leszedett gyümölcs akár 40 százaléka is kárba mehet, ami óriási környezeti és gazdasági probléma.
Vágólapra másolva!

Néhány kiskereskedő úgy próbálja megoldani ezt a problémát, hogy a gyümölcsöket műanyagba csomagolja, ami hosszabb ideig frissen tartja azokat, ám újabb problémát okoz a műanyagszennyezéssel. A tudósok ezért valami új megoldást kerestek.

A kanadai Guelph Egyetem kutatói azt találták, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből természetesen előállított vegyület, a hexanal képes hosszabb ideig frissen tartani azokat.

A növények ezt a kártevők elűzése érdekében termelik, ami késlelteti az úgynevezett foszfolipáz D enzim megjelenését, ami miatt a gyümölcsök és zöldségek megromlanak.

A szakemberek kilenc különböző módszert alkalmaztak a hexanál gyümölcsökhöz adása során, beleértve a permetezést, a csomagolást, az öntapadós cimkéket és a tasakot.

Ezzel az új módszerrel hosszabban friss maradhat a gyümölcs és így remélhetőleg nem végzi a szemetesben sem Forrás: Roksolana Zasiadko.

– mondta Jayasankar Subramanian és Elizabeth Finnis, a tanulmányban részt vevő két kutató a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs a fán érlelhető, majd leszedhető és a rendeltetési helyére szállítható, ahová azonban jobb állapotban érkezhet meg, és hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb gyümölcsöt dobjunk ki, miután az már nem ízletes vagy nem értékesíthető.

A vizsgálatok során a mangó például akár három hétig is friss maradt, míg a barnulás a nektarin esetében is kilenc nappal később következett be.

A tanulmány szerzői arra is rájöttek, hogy a hexanal használatával javítható azoknak a gyümölcsfajtáknak a szállítása, amelyek jelenleg „túl kényesek" a nemzetközi szállításhoz.

Hozzátették: a hexanal mesterkélten hangzó elnevezése ellenére egy természetes vegyület, ami biztonságos és fogyasztásra is engedélyezett. Ráadásul meglehetősen olcsó, és a gyártása is könnyen méretezhető.

És bár a kutatók tudják, hogy időbe telhet mire ténylegesen bevezetik a mezőgazdasági rendszerbe; ám ha hozzáférünk egy olyan módszerhez, amely meghosszabbíthatja a termékek eltarthatóságát, az jelentős változást hozhat a világban.