Fény derült a sarki rókák figyelemreméltó kertészeti tudására

sarki róka
A sarki róka az Északi-sarkvidék szép fehér, a hóban kiváló rejtőszínű bundájáról ismert ragadozója a kutyafélék családjából
Vágólapra másolva!
Ha az északi-sarki tundrán betévednénk egy sarki róka kotorékába, az állatot valószínűleg több mint egy kilométerrel arrébb találnánk meg. Nem azért, mert az álcázás mesterének számító rókát vennénk észre vagy mert az odújuk látható helyen lenne, hiszen általában jól el van rejtve. Sokkal inkább azért, mert rengeteg zöld növényzet van körülötte.
Vágólapra másolva!

Hajlamosak vagyunk a kertészkedést emberi tevékenységnek tekinteni, ám az új kutatások szerint az állatok is egyre ügyesebbek benne. Bár lehet, hogy ez néha puszta véletlen. Minden ragadozó úgynevezett „ökoszisztéma-szolgáltatásokat" végez, mint például a tápanyag-ciklust, amikor más élőlényekre vadászik. A sarki rókák esetében azonban ez a hatás hangsúlyosabb.

A Nature tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint ezek a rókák olyan, tápanyagban szegény területeken élnek, mint például a sarkvidéki tundra, így amikor zsákmányukon keresztül újrahasznosítják a tápanyagokat, a hatás is sokkal erősebb. De ez még ennél is komplexebb.

A rókák több generáción keresztül újra és újra felhasználják az üregeiket, ezért némelyik több száz éves.

Ez azt jelenti, hogy a hatás több generáción keresztül erősödik fel; idővel a búvóhelyeik körüli föld egyre zöldebbé válik, ellentétben a körülöttük lévő kopár területtel.

A sarki róka az Északi-sarkvidék szép fehér, a hóban kiváló rejtőszínű bundájáról ismert ragadozója a kutyafélék családjából Forrás: Pinterest

A sarki rókák számára a kotorék egyfajta mentőövet jelent: használják azt a zsákmány elrejtésére, a fiatalok felnevelésére és a ragadozók, valamint a vad sarkvidéki hideg és szél előli menedékként.

A hatás nyomon követésére a kutatók műholdakat és nyomkövetőket használtak, hogy dokumentálni tudják a sarki rókák által, a környező környezetre gyakorolt zöldítő hatást. De mivel a GPS frissítések lassúak (a kutatók három naponta kaptak frissítést), és az állatok gyorsan mozognak, ezért a szakemberek egy merevszárnyú repülőgépet is használtak, hogy jobb képet kapjanak erről a „zöldítésről".

– írták a kutatók, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – A tápanyagdinamika helyi javításával a sarki rókák fontos szerepet játszhatnak az ökoszisztéma-szolgáltatások biztosításában a sarkvidéki tundra táján.

Légifotó egy sarki róka kotorékáról a kanadai Wapusk Nemzeti Parkban, amelyen látható a kontraszt az az körüli buja zöld növényzet és a háttér között Forrás: Gharajehdaghipour et al.

Így a rókák egyfajta mérnökként vagy kertészként viselkednek, és gondoskodnak arról, hogy a kotorékuk körüli terület zöld és buja legyen. Ahogy arra a tudósok rámutattak: ezek az állatok figyelemre méltó képességet mutatnak azzal kapcsolatban, hogy alakítani tudják az őket körülvevő környezetet.