Tudja-e, hogy egy macskának is lehetnek pszichopata vonásai? - videó

macska
Egy egyszerű teszt segíthet azonosítani az egyes viselkedési mintázatokat
Vágólapra másolva!
A tudósok kidolgoztak egy kérdőívet, amely adhat némi igazodást azzal kapcsolatban, hogy a macskánk hol illeszkedik el a pszichopátia triarchikus modelljeként ismert skálán. Ez a modell a merészség, az aljasság és a gátlástalanság szintjét méri, hogy felmérje az általános pszichopata hajlamokat. Általában a teszt természetesen emberekre vonatkozik, de itt macskákra alkalmazzák.
Vágólapra másolva!

Miután kitöltöttük a felmérést – amelyet megtalálhatunk az interneten –, megkapjuk az úgynevezett CAT-Tri+ mérés eredményét, amely a kedvencünk pszichopátiájának szintjét jelzi. A Journal of Research in Personality folyóiratban publikált tanulmány szerzői remélik, hogy a pontszám ismerete javíthatja az ember-macska kapcsolatokat.

– mondta Rebecca Evans pszichológus, a Liverpooli Egyetem munkatársa a Motherboardnak, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Engem személy szerint az is érdekelt, hogy a pszichopátia észlelése vajon hogyan befolyásolhatja a macska-gazdi viszonyt; Gumball macskám például viszonylag magas pontszámot ér el a gátlástalanság skáláján, ami azt jelenti, hogy elég hangos, közelségkereső és izgatott tud lenni.

Egy egyszerű teszt segíthet azonosítani az egyes viselkedési mintázatokat Forrás: MusicFox Fx/Unsplash

A kérdőív kérdései többek között arra vonatkoznak, hogy házikedvencünk mennyire kalandvágyó a felfedezés során, hogyan reagál a veszélyekre, hogyan reagál más macskákra, szüksége van-e állandó stimulációra vagy sem, és mennyire tartja be a házirendet.

A teszt a kapcsolódó viselkedésformákat – beleértve a hirtelen hangulatváltozásokat, az új emberekkel szembeni agressziót és a simogatásra adott reakciókat – szintén feltárja.

Más tényezők is szerepelnek benne, mint például az emberbarátság és az állatbarátság mérése, amelyek segítenek megérteni a háziállat és a gazda kapcsolatát.

Végül az összesen 46 válaszból mindenki kiszámolhatja a macskája pszichopátiájára vonatkozó CAT-Tri+ pontszámot.

– magyarázta Evans, hozzátéve, hogy az emberekben a pszichopátiát gyakran az empátia hiánya és a mások manipulálására való hajlam jellemzi.

A tanulmány végső célja, hogy jobban megértsük a macskáinkat. Azoknak az állatoknak, amelyek például magasabb pontszámot érnek el a merészség skálán, előnyös lehet például, ha több időt tölthetnek a karmuk élezésével vagy az akadályokon mászva.

A kutatócsoport abban reménykedik, hogy egy ehhez hasonló pszichológiai vizsgálat segíthet azonosítani a macskák nemkívánatos viselkedését,

így a gazdik ennek megfelelően módosíthatják a környezetüket vagy nevelésüket.