Arany lótuszvirág medál került elő Nofertiti királynő idejéből

egyiptom, lótuszvirág, medál, arany
A arany lótuszvirágot ábrázoló arany medál, amilyent Nofertiti királynő is viselt
Vágólapra másolva!
Az ókori Egyiptom királynője, Nofertiti által viselthez hasonló, értékes drágakövekkel kirakott „lótuszvirág" medál került elő Cipruson egy temetkezési helyen. A medál egyike annak a több száz, a Földközi-tenger térségéből származó pazar sírtárgynak, amelyeket a helyszínen tártak fel, és amelyek között egyaránt találhatunk drágaköveket, kerámiákat és ékszereket.
Vágólapra másolva!

Az Új Svéd Ciprusi Expedíció régészei először 2018-ban tárták fel a két bronzkori sírt, mindkettő földalatti kamrát Hala Sultan Tekke ősi városában. A sírokban százötvenöt emberi maradványt és ötszáz temetkezési tárgyat találtak, amelyeket egykor rétegesen egymás tetején helyeztek el, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a sírkamrákat több generáción keresztül használták.

– mondta Peter Fischer, a University of Göteborg professzora, az ásatás vezetője a LiveScience online tudományos portálnak. – Egy ötéves gyermek csontvázát is megtaláltuk például, ami mellé arany nyakláncot, arany fülbevalókat és arany tiarát tettek; tehát valószínűleg egy hatalmas és gazdag család gyermeke lehetett.

A arany lótuszvirágot ábrázoló arany medál, amilyent Nofertiti királynő is viselt Forrás: P.M. Fischer and T. Bürge

A sírtárgyak között szerepelnek aranyból, ezüstből, bronzból és elefántcsontból készült ékszerek és egyéb emléktárgyak, valamint különféle kultúrákból származó edények.

– mondta Fischer. – Úgy tűnik, nagy lakomákat rendezhettek a kamrában, hogy ezzel is leróják tiszteletüket a halottaik előtt.

Az egyéb sírtárgyak közé tartozott egy vörös karneol drágakő Indiából, egy kék lapis lazuli drágakő Afganisztánból és a Balti-tenger környékéről származó borostyán: a tudósok szerint ezek olyan értékek, amelyek arra utalnak, hogy Ciprus a bronzkorban egy hatalmas kereskedelmi hálózat részét képezte.

Egy ötéves gyermeket egy ilyen, arany tiarával együtt temettek el Forrás: P.M. Fischer and T. Bürge

A régészek közleménye szerint bizonyítékokat találtak az ókori Egyiptommal folytatott kereskedelemre, köztük arany ékszereket, szkarabeuszokat (bogár alakú, hieroglifákat mutató amulettek) és a Nílus völgyéből importált halmaradványokat.

A csapat az arany ékszereket az ezekhez hasonló, egyiptomi leletekkel hasonlította össze. Ennek eredményei azt mutatták, hogy a legtöbb tárgy az időszámításunk előtt 1350 körüli időszakból való. Egy most felfedezett arany medál egy lótuszvirágra emlékeztett, amelybe drágaköveket is beraktak.

A szakemberek szerint Nofertiti, ókori egyiptomi királyné a XVIII. dinasztia idején, Ehnaton fáraó felesége is hasonló ékszereket viselt.

A kutatók most a sírokban elhelyezett csontvázak DNS-ének elemzésére készülnek, ami feltárhatja, hogy a különböző egyének milyen kapcsolatban állhattak egymással.