A hideg víz miatt sérült meg negyven veszélyeztetett tengeri teknős

atlanti fattyúteknős
Atlanti fattyúteknősök úsznak egy tartályban a New England Aquarium Sea Turtle kórházában
Vágólapra másolva!
Az atlanti fattyúteknős az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó tengerparti területén honos és a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listájának besorolása szerint súlyosan veszélyeztetett. Negyven hüllő azonban megsérült a napokban, miután olyan gyorsan lehűlt a víz Massachusettsnél, hogy az állatok képtelenek voltak már úszni. A Turtles Fly Too szakemberei a Mississippi Akváriumba szállították őket, hogy újra egészségesek legyenek.
Vágólapra másolva!

Az akvárium szerint valamennyi állat atlanti fattyúteknős volt, amelyek a világ legkisebb tengeri teknősei, és egyben a legveszélyeztetettebbek az Egyesült Államok vizeiben található hat faj közül.

– mondta Alexa Delaune, az akvárium állat-egészségügyi részlegének alelnöke a The Guardian online kiadásának. – A legtöbben a tüdőgyulladás jeleit mutatták, és antibiotikumokkal kezeljük őket.

A tengeri teknősök letargikussá válhatnak, amikor elkábítja őket a hideg víz, így nem tudnak melegebb vizekre úszni.

Atlanti fattyúteknősök úsznak egy tartályban a New England Aquarium Sea Turtle kórházában Forrás: Vanessa Kahn/AP

A kutatók szerint a hideg már önmagában is megölheti őket, de tüdőgyulladáshoz, sokkhoz és fagyási sérüléshez is vezethet.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre nő telenként a Cape Cod partjainál bajba jutott teknősök száma. Az öböl ugyanis könyökhajlat alakú, ezért a meleg évszakban ott vadászó teknősöknek északra és keletre kell úszniuk a meneküléshez, miközben a teknősök ösztönösen délre próbálnak úszni.

– mondta Tony LaCasse New England Aquarium szóvivője, emlékeztetve, hogy a korábbi években volt olyan eset, amikor 790 teknős rekedt az öbölben. – Az a probléma, hogy nincs módjuk a kijutásra.

A PLOS One tudományos szaklapban 2019-ben megjelent tanulmány szerint a Cape Cod-öbölben rekedt teknősök száma „majdnem egy nagyságrenddel" nőtt az elmúlt évtizedekben. A tudósok úgy vélik, hogy a növekedés mögött részben az éghajlatváltozás áll, amely felmelegítette a Maine-öböl vizeit, így vonzóbbá téve a területet a teknősök számára.

Ez arra ösztönzi a hüllőket, hogy hosszabb ideig maradjanak.

A hidegtől elkábult teknősök jelenlegi csoportját nemrég Gulfport-ba szállították, miután a New England Aquariumban elfogyott a hely. Itt már két, tavaly Massachusettsben mentett teknősről gondoskodtak: az egyiknek súlyos tüdőfertőzése volt, a másik pedig a mozgását korlátozó vállfertőzésben szenvedett.
Tavaly összesen 75 Massachusettsben rekedt teknőst kezeltek különböző szervezeteknél.