Egy csoport hosszúházat találtak norvég régészek egy Gjellestadban folyó ásatáson. A késő vaskori építményekre egy 2018-ban felfedezett viking hajó közelében bukkantak rá.

A régészek talajradarral fedezték fel a hosszúházakat, köztük az egyik legnagyobbat, amelyet valaha Skandináviában találtak. A település a régészek hétfői közleménye szerint központi szerepet tölthetett be a térségben a vaskorban.

A hosszú és keskeny, egyterű hosszúházakat 86 kilométerre Oslótól délkeletre, a svéd határ közelében találták meg. A házak közül a legnagyobb 60 méter hosszú és 15 méter széles épület, ami a maga nemében egyedülálló felfedezés Skandináviában.

A régészek dolgoznak rajta, hogy megfejtsék, milyen szerepet töltött be a település a maga korában.
Ősszel kezdték meg a Gjellestadban talált hajó környékének talajradaros vizsgálatát, mintegy negyven hektárnyi területet fésültek át a hajótól délre, keletre és északra.

Sigrid Mannsaaker Gundersen, a kutatócsoport egyik régésze elmondta: egyelőre nem tudják, hogy pontosan hány évesek lehetnek a házak vagy mi lehetett a funkciójuk. Ezeket a kérdéseket azután tudják majd megválaszolni, ha kiássák a leleteket.

A házak közelében számos kiszántott sírhalmot is felfedeztek, de mint a régészek elmondták, ezek nem okoztak nagy meglepetést, mivel tudták, hogy ilyen leletek előfordulnak a környéken. Feltárásuk mégis fontos, mivel kiegészíthetik a Gjellestadról és környékéről szerzett ismereteket.

(MTI/AP)