Ezzel az egyszerű módszerrel könnyedén fokozhatja az agyi aktivitását

futás
Szénhidráttal növelhetjük a futási sebességünket
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint már 10 perc közepes intenzitású futás is elég ahhoz, hogy javítsa a hangulatunkat és a kognitív funkciókat. Egy most publikált tanulmány eredményei alapján pedig talán jobban megérthetjük azt is, hogyan kapcsolódik a testmozgás a mentális egészséghez.
Vágólapra másolva!

A Scientific Reports tudományos szaklapban publikált kutatás a prefrontális kérget (PFC) vizsgálta; az agynak azt a részét, amely a végrehajtó funkciókkal és a hangulat szabályozásával kapcsolatos. A tudósok felfedezték, hogy a futás megnövelte a véráramlást ezen a területen.

A futást ráadásul szinte mindenkinek viszonylag könnyű elkezdeni,

hiszen nincs szükség speciális felszerelésre vagy edzésre az induláshoz, és bizonyítottan meghosszabbítja az élettartamot. Úgy tűnik, hogy ez az összehangolt mozgás az agyat is több gondolkodásra készteti.

A testmozgás újabb előnyére mutattak rá a kutatók Forrás: Pixabay

– mondta Hideaki Soya, a japán Tsukuba Egyetem biokémikusa a ScienceAlert online tudományos szaklapnak. – Azt már tudjuk, hogy a testmozgás számos módon támogathatja a mentális és fizikai egészséget, de a mentális jóléttel kapcsolatban eddig viszonylag kevés elemzés állt rendelkezésre.

A kutatók úgy döntöttek, hogy most ezzel foglalkoznak. Figyelembe vették azt is, hogy a futás milyen fontos szerepet játszott faji evolúciónkban, és hogy maga a gyakorlat mennyire lehet változatos, az alkalmi kocogástól a teljes terhelésen át a sprintekig.

Ahogy rámutattak, ráadásul ez egy olyan tevékenység, amely az egész testet érinti fizikailag.

A szakemberek összesen 26 résztvevőt teszteltek pihenési időszakok és tíz perc futás után, részben az úgynevezett Stroop Color-Word Test segítségével, amely az agyi feldolgozás reakcióidejét méri. Edzés után a résztvevők gyorsabban reagáltak a tesztekre, és jobb hangulatról is beszámoltak.

Javíthatjuk a mentális egészséget Forrás: pxhere.com

– mutatott rá Chorphaka Damrongthai, a Tsukuba Egyetem kutatója.

A tanulmány újabb bizonyítékot jelent arra vonatkozóan, hogy nem feltétlenül kell sokat mozognunk ahhoz, hogy érezzük annak az előnyeit. Korábban a szakemberek már többször kimutatták, hogy

a rövid ideig tartó testmozgás javítja a mentális koncentrációt, a szív egészségét és az általános anyagcserét.

A tudósok szerint ha a testmozgást gyógyszernek tekinthetjük, akkor a különböző típusú edzések is olyanok, mint a különböző típusú gyógyszerek; és most már többet tudunk a futás hatásairól, és arról, hogyan használható fel kezelésként vagy terápiaként.